Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε σήμερα πως η Πορτογαλία θα πρέπει «να συγυρίσει τα του οίκου της» προτού αποτολμήσει προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια, υποστηρίζοντας συνάμα πως η χώρα «έχει αρχίσει να το κάνει» παρά τις «μεγάλες δυσκολίες».

«Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου έχει κατ’ επανάληψη επιμείνει στο γεγονός πως τα κράτη που έχουν ζητήσει συνδρομή οφείλουν εν πρώτοις να καταβάλουν όλες τις χρειώδεις προσπάθειες για να συγυρίσουν τα του οίκου τους», τόνισε ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

«Το ίδιο συνέβη και με την Ελλάδα, η ίδια περίπτωση ίσχυσε και στην Ιρλανδία και πλέον έχει δρομολογηθεί επίσης για την Πορτογαλία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες».

Η πίεση των διεθνών αγορών στην Πορτογαλία έχει διπλασιασθεί, καθώς η Λισαβόνα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες στις 23 Μαρτίου, οδεύει ολοταχώς προς την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης.

Αντιδρώντας στις ανησυχίες των αγορών ενόψει της λήξης ως τα μέσα Ιουνίου των προθεσμιών στα σημαντικά δάνεια που έχει αναλάβει η χώρα, το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας πως το κράτος «είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις χρηματοοικονομικές του δεσμεύσεις».

Είναι η πρώτη φορά που η πορτογαλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει δημοσίως πως είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

Στο ανακοινωθέν του, που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα μετά τη διάθεση εξάμηνων και ετήσιων τίτλων του δημοσίου (αλλά με επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη), το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η σημερινή πώληση «επιβεβαιώνει την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης που προέκυψαν από την απόρριψη» του προγράμματος λιτότητας που θα επέτρεπε τη μείωση του ελλείμματος και να αποφευχθεί η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου το πορτογαλικό κράτος οφείλει να καλύψει ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές, έχοντας να καταβάλει 4,2 δισ. ευρώ στις 15 Απριλίου και 4,9 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου.