Η Πορτογαλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για το πώς θα καλύψει τις άμεσες δανειακές ανάγκες της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές των κρατικών ομολόγων της χώρας τους τελευταίους μήνες, αλλά αρκετές τράπεζες φαίνονται τώρα απρόθυμες να συνεχίσουν τις αγορές.

«Είναι θέμα επιπέδου έκθεσης, όχι αξιολόγησης για τον κίνδυνο της Πορτογαλίας», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Banco BPI, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες που είναι πιο εκτεθειμένες στα κρατικά ομόλογα δεν θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεσή τους».

Οι πορτογαλικές τράπεζες πιέζουν επίσης την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο δάνεια, έως ότου η νέα Κυβέρνηση της χώρας μπορέσει να διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα πακέτο σωτηρίας.

«Είναι απόλυτα ζωτικό να ζητήσει η Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία προσωρινή βοήθεια», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Millenium BCP.

Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Η κατάσταση της Πορτογαλίας, που βρίσκεται υπό την πίεση των αγορών βρίσκεται «στα χέρια της κυβέρνησης», η οποία οφείλει «να λάβει τα αναγκαία μέτρα» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais, La Repubblica και Washington Post.

Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα στο «Baa1» την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, προβάλλοντας το επιχείρημα «της αύξησης της πολιτικής, δημοσιονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας», ενώ ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα έξι πορτογαλικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα, αλλά μόνο στο πλαίσιο «ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».