«Κλειδώνει» μέσα στις επόμενες ημέρες το «πακέτο» μέτρων ύψους 12,8 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2012-2014, εν όψη της νέας επίσκεψης της τρόικας που καταφθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για να ενημερωθεί από τη κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης της συγκεκριμένης περιόδου.

Στα αδιευκρίνιστα μέτρα προστίθενται στα τα γνωστά μέτρα της επόμενης τριετίας, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, και έτσι το συνολικό «πακέτο», που θα τεθεί επί τάπητος κατά τις επαφές που θα έχουν οι επικεφαλείς της τρόικας αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσίασε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της διϋπουργική επιτροπής ο υπουργός οικονομικός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναμένονται:

– Από την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα έως και 4,5 δισ. ευρώ.
– Από το Μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο φέρνει «ψαλίδισμα» επιδομάτων και αλλαγές στα κλιμάκια άλλα 4,5 δισ. ευρώ.
– Από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στις αποδοχές των εργαζομένων και στα τιμολόγια, έως και 3,3 δισ. ευρώ.
– Από τις παρεμβάσεις στο Σύστημα Υγείας άλλα 2,2 δισ. ευρώ.
– Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην οποία εντάσσεται το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών, τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, η αυστηροποίηση των τεκμηρίων, προσδοκόνται έως και 8,8 δισ. ευρώ.

Έχουμε χάσει τον έλεγχο φέτος

Αναλυτική ενημέρωση θα ζητήσει η τρόικα και για το πώς θα καλυφτούν οι φετινές αποκλίσεις που καταγράφονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να ξεκινήσει τελικά το φθινόπωρο του 2011 και όχι στις αρχές του 2012, η εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως επίσης να προχωρήσει άμεσα το μέτρο της επιβολής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, για τη καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων.

Το αρχικό πακέτο του μνημονίου προέβλεπε μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ με τον προϋπολογισμό του 2011 ελήφθησαν τελικά άλλα 6,1 δισ. ευρώ. Υπάρχουν και οι «δημοσιονομικοί κίνδυνοι» ( τα επιπλέον μέτρα δηλαδή) που στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπολογίζονται στο 1,7 δισ. ευρώ, για προσαρμογή μόλις 5 δισ. ευρώ.

Δεύτερες σκέψεις για την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα

Από το ράλι της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θα εξαρτηθεί τελικά το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αν το συγκεκριμένο μέτρο να είναι προγραμματισμένο -και βάση του μνημονίου- για τον προσεχή Οκτώβριο, μπορεί τελικά να μην τεθεί σε εφαρμογή για δύο λόγους:

– Η διεθνή τιμή του βαρελιού λόγω της παρατεταμένη κρίσης στην Μέση Ανατολή θα εκτοξεύσει το βασικό κόστος
– Τα ψαλιδισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών εν μπορέσουν να αντέξουν νέες ανατιμήσεις και βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό

Και τα προβλήματα του υπουργείου οικονομικών δεν σταματούν εκεί. Στην περίπτωση της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα το πρόβλημα θα είναι διπλό.Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει αντιστοίχως υψηλό επίδομα θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποσύρει τελικά το μέτρο η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές για να αντλήσει το 1,1 δισ. ευρώ που θα εισέπραττε από την εξίσωση του φόρου τη διετία 2011-2012, όπως έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι η αυξομείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανάλογα με το εύρος της διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου brent. Δηλαδή, όσο ψηλότερα κινούνται οι τιμές διεθνώς, τόσο να μειώνεται ο ΕΦΚ και αντίστροφα.