Μπορεί ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου να οδηγούν σε συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας, ωστόσο, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, η Κυβέρνηση της χώρας έχει τα μέσα δημοσιονομικής και πιστωτικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σε έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πάντως ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος υποχώρησης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

«Αν η ιαπωνική Κυβέρνηση αποτύχει στις προσπάθειές της να περιορίσει την επέκταση της ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα, μπορεί να ακολουθήσει μία μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας», αναφέρει η έκθεση.

«Αν αυτό συνδυαστεί με την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος που θα προκαλέσει μία μεγάλη καθυστέρηση στην επαναφορά της παραγωγής στα προ του σεισμού επίπεδα, το ΑΕΠ της χώρα για όλο το έτος θα μειωθεί», προστίθεται στην έκθεση, «Ωστόσο, η ιαπωνική Κυβέρνηση έχει τα αναγκαία κεφάλαια και την πιστοληπτική ικανότητα να αντιμετωπίσει την καταστροφή, η οποία μπορεί να έχει διπλάσιο κόστος σε σχέση με τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό στη χώρα, που έγινε το 1995 στο Κόμπε».

Ο οίκος Moody’s επεσήμανε ότι αναμένει πως η ιαπωνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, χάρη εν μέρει στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση.

Ο οίκος αναμένει, επίσης, ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στα ιαπωνικά ομόλογα. «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ιαπωνική οικονομία έδωσε ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία δεν πρέπει να προκαλέσουν πωλήσεις ιαπωνικών μετοχών, αλλά αντίθετα αποτελούν «αγοραστική ευκαιρία».

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ανοικοδόμηση, αλλά το οικονομικό μέλλον της Ιαπωνίας δεν θα αλλάξει. Αν είχα ιαπωνικές μετοχές, σίγουρα δεν θα τις πωλούσα» είπε.