Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο, με στόχο να υλοποιηθούν ακόμα και μέσα στο 2011 ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θεωρεί ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε σταυροδρόμι καθώς θα απαιτηθούν επιπλέον προσπάθειες για να περάσει η ελληνική οικονομία από το στάδιο της σταθεροποίησης στην φάση της ανάκαμψης.
Μάλιστα στην έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία εντοπίζονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να οφείλονται «είτε σε πολιτικούς λόγους, είτε σε διοικητικούς λόγους».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρώτη «κοστολόγηση» των μέτρων της περιόδου 2012- 2014 που έχει γίνει από την κυβέρνηση προς το ΔΝΤ.
• Από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ 2,2 με 3,3 δισ. ευρώ
• Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος 2,2 με 8,8 δισ. ευρώ
• Από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών 2,2 με 4,5 δισ. ευρώ
• Από το Μισθολόγιο του Δημοσίου περίπου 4,5 δισ. ευρώ
• Από τις αμυντικές δαπάνες 2,2 δισ. ευρώ
• Από τη μεταρρύθμιση στην Υγεία περίπου 2,2 δισ. ευρώ.
Κεντρικό σημείο στην έκθεση είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ως προς της μείωση του δημόσιου χρέους και για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ ζητά διακαώς:
• την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ έως το 2015
• μαζί με την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού (ακόμα και με της σύγκρουση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα), την πάταξη της φοροδιαφυγής και την συρρίκνωση της παραοικονομίας.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η περιουσία των ΔΕΚΟ ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ και εξ αυτών η αξία της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς το φιλόδοξο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων τότε το ελληνικό δημόσιο θα έχει μια επιπλέον ελάφρυνση 18,5% του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος έως το 2020.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2013. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι εάν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο 2012 -2015 υλοποιηθεί κανονικά, τότε το χρέος θα μειωθεί κατά 16,5% του ΑΕΠ. Το αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης το χρέος μπορεί να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να μειώνεται από το 2013.
Το αισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ για την Ελλάδα προβλέπει επίσης βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 10% εντός των επόμενων 5 έως 6 ετών και ανάκαμψη του τουρισμού σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του 2010, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι αναλυτές του Ταμείου προβλέπουν επίσης:
• συρρίκνωση της οικονομίας 3% φέτος, ανάκαμψη από το 2012 με ανάπτυξη 1,1%, ενώ θα φθάσει το 2,1% την περίοδο 2013-14.
• υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο 1% έως τα τέλη του 2011 και διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο για αρκετό διάστημα, καθώς οι δομικές μεταρρυθμίσεις ασκούν πιέσεις στις τιμές.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου από 5 σε 10 χρόνια και εκτιμά ότι οι καλύτεροι όροι αποπληρωμής του από την τρόικα θα βελτιώσουν την απόσβεση του, δηλαδή, το κόστος θα μειωθεί από τα 163 δις στα 110 δισ ευρώ κάτι που διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
Παρά τις καθυστερήσεις και την αστοχία στον έλεγχο των πληρωμών του κράτους (καθυστερεί όλο και περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του σε ιδιώτες), το ΔΝΤ έχει δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 4ης δόσης με αντάλλαγμα τα μέτρα της περιόδου 2012-2014, ύψους 8%, αλλά και πρόσθετα μέτρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.