Για τη Βρετανία – χάρη στην κυβερνητική προσήλωση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όπως και στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα – έχει ήδη βελτιωθεί η κρατική πιστοληπτική ικανότητα, ανακοινώθηκε σήμερα στο Λονδίνο από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch.

Εντούτοις, ο οίκος Fitch επισήμανε ότι υφίσταται κίνδυνος έντασης των πληθωριστικών πιέσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία αύξηση επιτοκίων, κάτι που θα επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός στη Βρετανία από τα τέλη ’09 και μετά ξεπερνά τον κυβερνητικό στόχο του 2%, φέτος δε μπορεί να διαμορφωθεί και στο 4%.

«Η προσπάθεια για μία ισχυρή εδραίωση δημοσιονομικών μεγεθών, όπως κι η απομάκρυνση των κινδύνων γύρω απ αυτά, κάτι που απορρέει από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Βρετανία, στηρίζουν την σταθερή προσδοκία στην αξιολόγησή μας με βαθμό ΑΑΑ, της βρετανικής οικονομίας», σχολίασε σήμερα η Μαρία Μάλας-Μρούεχ, διευθύντρια στο Τμήμα Κρατικών χρεών του Fitch.

Ύστερα απ’ αυτές τις εξελίξεις, αυξήθηκαν σήμερα τα κέρδη στα κεφαλαιακά παράγωγα, με καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο, φθάνοντας και ένα «υψηλό» σε βάθος ορίζοντα αρκετών μηνών, ενώ το επίπεδο των spreads στα βρετανικά 10ετή ομόλογα επανήλθε σήμερα στο «χαμηλό» του Νοεμβρίου του 2009, τέλος δε η στερλίνα ανατιμήθηκε αρκετά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

«Αξιόπιστη» χαρακτήρισε τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Βρετανίας ο οίκος Fitch, περιβάλλοντας με την εμπιστοσύνη του την ανακοίνωση για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, που η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει την 23η τρέχοντος μηνός. Πάντως, ο οίκος αναγνωρίζει ότι «η αβεβαιότητα που υπάρχει, για το πόσες “εφεδρείες” έχει σήμερα η βρετανική οικονομία, όσο και για τον ρυθμό της ανάκαμψής της από την ύφεση, μπορεί να οδηγήσει τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης σε κάποια λάθη».