Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω του λεγόμενου «haircut» ή αλλιώς «κουρέματος» να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση.

Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων είτε μέσω της μείωσης των τόκων είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, αλλά μία περαιτέρω εξέλιξη.

Στο προσχέδιο που κυκλοφορεί στην καγκελαρία και τον οποίο επικαλείται στο δημοσίευμά του το περιοδικό αναφέρεται ότι ο οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη.

Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους.

Εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ερωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο, χωρίς όμως να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.