Τα τεκταινόμενα στην Λιβύη εκτινάσσουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και ανοίγουν -ακόμα περισσότερο- την όρεξη σε όσους κερδοσκοπούν με την τιμή της αμόλυβδης. Η κυβέρνηση με σημαντική καθυστέρηση αρχίζει να σκέφτεται την επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της βενζίνης.
Το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων που ξεκίνησε εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό:
Οι τιμές
Στο 1,65 ευρώ το λίτρο πέταξε η μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα με την μέγιστη τιμή να έχει κολλήσει στα 1,84 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο Brent, της βόρειας θάλασσας, κινήθηκε στα 114 δολάρια το βαρέλι ενώ την ίδια στιγμή οι αγορές διαπραγματεύονταν το αμερικανικό αργό στα 99,5 δολάρια το βαρέλι.
Τα αποθέματα
Η αγωνία στην ελληνική αγορά εντείνεται καθώς πολλοί φοβούνται νέο κύμα ανατιμήσεων σ προϊόντα και υπηρεσίες κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές και τα αποθέματα πετρελαίου.
Τα ΕΛΠΕ πάντως διαβεβαιώνουν πως παρά το γεγονός ότι η εξαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη έχει μειωθεί κατά τα δυο τρίτα, υπάρχουν αποθέματα για τους επόμενους δυο μήνες. Και εάν οι εξαγωγές διακοπούν εντελώς τα ΕΛΠΕ θα προμηθευτούν αργό πετρέλαιο από άλλες πήγες, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.
Το μνημόνιο
H εξάπλωση των λαϊκών εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή και η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου βάζουν νάρκη και στο μνημόνιο της Ελλάδας με την τρόικα. Και αυτό γιατί βασίζεται σε υπόθεση για μικρή μόνο αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, έως τα 90-95 δολάρια το βαρέλι. Εάν η αναταραχή στις αγορές εξελιχτεί σε πετρελαϊκή κρίση -που θα εκτοξεύσει πληθωρισμό και επιτόκια- τότε θα δυσκολέψουν οι διαπραγματεύσεις και κυρίως.. τα ανταλλάγματα προς τους δανειστές μας.
Οι επιχειρήσεις
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές ή δραστηριοποιούνται στην Λιβύη καθώς το κράτος έχεις σωρευμένα χρέη προς ιδιωτικές εταιρείες πάνω από 716 εκατ. ευρώ