Κάθετη πτώση κατά 70% παρουσιάζουν τα έσοδα που εισέπραξαν τον περασμένο Ιανουάριο οι εφορίες, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εντείνοντας την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που οδηγείται -αναπόφευκτα- σε αναθεώρηση των στόχων, από τον πρώτο μήνα του έτους.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο υφυπουργός οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς με τους διευθυντές των Εφοριών διαπιστώθηκε πως τα έσοδα από τις εφορίες για το σύνολο τον πρώτο μήνα του έτους παρουσιάζουν μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αντί για αύξηση τους κατά 650 εκατ. ευρώ, που είχε τεθεί ως στόχος από το υπουργείο Οικονομικών.

Ως εκ τούτου ο κ. Κουσελάς αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη για το 2011 και έδωσε εντολή στις εφορίες για αύξηση των εισπράξεων κατά τουλάχιστον 8% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εφόρων, που μετείχαν στην σύσκεψη, σανίδα σωτηρίας για δημόσια αποτελούν η επιβολή ΦΠΑ σε επαγγελματίες, δικηγόρους και μηχανικούς, από τους οποίους δεν εισέπραττε ως τώρα φόρους το Δημόσιο, αλλά και αλλά και οι αυστηρές ποινές κατά της φοροδιαφυγής, που θα τεθούν σε ισχύ, μόλις ψηφιστεί στην Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πάντως οι προσπάθειες των Εφοριών ξεκινούν από χαμηλή βάση, λόγω τις κακής επίδοσης τους. Ακόμα και κομβικές εφορίες στο κέντρο της Αθήνας δεν πιάνουν τους στόχους. Είναι χαρακτηριστικό η ΚΒ’ ΔΟΥ, κατέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο, μείωση στην είσπραξη φόρων 70% σε σχέση με πέρυσι όταν, το 2010, η συγκεκριμένη εφορία, πέρυσι, εμφανιζόταν ως πρώτη στον κατάλογο του υπουργείου οικονομικών με ετήσιες εισπράξεις 657 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη -ως προς τις εισπράξεις- εφορία του Κολωνακίου (με συνολικές εισπράξεις 555 εκατ. ευρώ, το 2010), έναντι στόχου 70 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο φέτος (στόχος +8%) «έπεσε» στα 60 εκατ. ευρώ (-8%). Παρόλα αυτά, επειδή η περιοχή στεγάζει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, οι εισπράξεις ΦΠΑ που για πρώτη φορά τους επεβλήθη, οδήγησε σε αύξηση ΦΠΑ 70%.

Στο στόχαστρο του υπουργείου οικονομικών βρίσκεται και η ΙΑ’ ΔΟΥ καθώς στην περιοχή βρίσκονται τεχνικές εταιρίες, μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Η συγκεκριμένη εφορία κατέγραψε πτώση -14% φέτος στις εισπράξεις αλλά με 25% περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ.

Χαμηλές επιδόσεις παρουσιάζει η ΔΟΥ Γλυφάδας, με περιοχές «φιλέτα» μέχρι και τη Βάρκιζα, εμφανίζει μείωση εσόδων 5,35%, η ΔΟΥ Κορίνθου (-20%), η Ζ’ Θεσσαλονίκης (-13,5%).

Παρά την κρίση πάντως, 40% περισσότερους φόρους πλήρωσαν φέτος επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν έδρα στους Αμπελοκήπους και το Γουδί (κυρίως γιατροί) αλλά και στο Ηράκλειο. Τρίτη Εφορία, ως προς την αύξηση εσόδων πανελλαδικά, έρχεται η ΔΟΥ Ψυχικού με αύξηση 35% από πέρυσι, όπως επίσης και η ΔΟΥ Κηφισιάς (+30%).

Σημαντική είναι και η αύξηση εσόδων στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά (+5 εκατ. ευρώ ή αύξηση 21%) λόγω των προστίμων που κόβει το ΣΔΟΕ στα «παράνομα» επαγγελματικά και με ξένη σημαία σκάφη.