Η φορολογία των εργαζομένων που αμείβονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, με το γνωστό μας, δηλαδή, «μπλοκάκι», αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και κρίσιμα ζητήματα για την αγορά εργασίας, καθώς πρόκειται για μια κατηγορία που βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο καθεστώς μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, γεγονός που οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος καθορίζει αυστηρές προϋποθέσεις για το ποιοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι μπορούν να θεωρηθούν μισθωτοί και να επωφεληθούν από το αφορολόγητο όριο, ενώ παράλληλα ορίζει ποιοι υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα πλέον με τα ισχύοντα, για να διασφαλίσουν φορολογικά προνόμια, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, διαφορετικά αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και υπόκεινται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Έτσι, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και επιθυμούν να επωφεληθούν από το αφορολόγητο που ισχύει για τους μισθωτούς, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Να συνεργάζονται με έως τρεις εργοδότες. Αν εργάζονται για περισσότερους από τρεις, θα πρέπει το 75% των ετήσιων αμοιβών τους να προέρχεται από έναν μόνο εργοδότη.
  • Να δηλώνουν ως επαγγελματική τους έδρα την κατοικία τους.
  • Να μη λαμβάνουν μισθό από άλλη εργασία.

Το εισόδημά τους από περιστασιακή απασχόληση να μην υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι το τεκμαρτό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 9.500 ευρώ και ότι δεν έχουν πρόσθετα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων.

Να ασκούν επάγγελμα που βασίζεται στη συμβουλευτική ή στην επιστημονική, καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ψυχολόγοι, βιολόγοι, συμβολαιογράφοι και άλλες ειδικότητες που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.

Η εξίσωση με τους μισθωτούς σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι μπορούν να επωφεληθούν από αφορολόγητο όριο που διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση:

  • 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα
  • 9.446 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί
  • 10.136 ευρώ για δύο παιδιά
  • 11.120 ευρώ για τρία παιδιά
  • 12.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά

Η μείωση του φόρου που προκύπτει βάσει αυτών των ποσών είναι αντίστοιχα 777 ευρώ, 810 ευρώ, 900 ευρώ, 1.120 ευρώ και 1.340 ευρώ. Αντίθετα, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν μισθωτοί, φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με την εξής κλίμακα:

  • 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 22% για το τμήμα των εισοδημάτων από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 28%-44% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ

Όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο για το 2024 ανέρχεται σε 11.620 ευρώ, φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια και δεν δικαιούνται αφορολόγητο.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι συνεχίζουν να το πληρώνουν

Μια σημαντική αλλαγή στη φορολογική πολιτική που έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός επιπλέον φόρου που επιβαρύνει εδώ και 14 χρόνια τους επαγγελματίες. Το τέλος αυτό, που υπολογίζεται ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων, θα πάψει να ισχύει πλήρως από το 2027.

Το 2025, από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ.
  • Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν σύμβαση με έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν μόνο εργοδότη.

Αντίθετα, το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβάλλεται σε:

  • Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές ή σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους (800 ευρώ ετησίως).
  • Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων (1.000 ευρώ ετησίως).