Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και ήδη αρκετοί έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το εορταστικό τραπέζι.
Σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 10% ακριβότερο το τραπέζι των εορτών, καθώς για τέσσερα άτομα η τιμή πέρυσι έφτανε στα 146,55 ευρώ, ενώ φέτος «αγγίζει» τα 156,02.
Πόσο κοστίζει το κρέας για το γιορτινό τραπέζι
Πιο συγκεκριμένα:
– Γαλοπούλα (τιμή/κιλό): 10,50 – 12€ (Δεκέμβριος 2023), 11 – 13€ (Δεκέμβριος 2024)
– Αρνί & κατσίκι (τιμή/κιλό): 12,5 – 16,5€ (Δεκέμβριος 2023), 12 – 16€ (Δεκέμβριος 2024)
– Χοιρινό (τιμή/κιλό): 7,5 – 9,5€ (Δεκέμβριος 2023), 7,5 – 9,5€ (Δεκέμβριος 2024)
– Κοτόπουλο (τιμή/κιλό): 3,5 – 5€ (Δεκέμβριος 2023), 3,5 – 5€ (Δεκέμβριος 2024)
– Μοσχάρι (τιμή/κιλό): 12€ (Δεκέμβριος 2023), 14,50€ (Δεκέμβριος 2024)
– Κιμάς μοσχαρίσιος (τιμή/κιλό): 10 – 10,50€ (Δεκέμβριος 2023), 12 – 12,50€ (Δεκέμβριος 2024)
Η τιμή του κρέατος και η ευλογιά
Ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, αναφέρει ότι: «στα κρεοπωλεία και τις αγορές, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού είναι η ίδια με πέρυσι. Εκεί που έχει μειωθεί η τιμή, είναι η τιμή στον κτηνοτρόφο κατά ένα ευρώ».
«Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, και από εκεί θα εξαρτηθεί η τιμή στα αμνοερίφια μέχρι τέλος της εβδομάδας, τα αρνιά και τα κατσίκια τα οποία είναι βάρος έως 8 κιλά, όλα φεύγουν για την Ιταλία, τα εξάγουμε. Αν συνεχιστούν οι εξαγωγές για την Ιταλία στα γάλακτος που λέμε, στα αμνοερίφια, τότε η τιμή από τη Δευτέρα θα εκτοξευτεί γιατί δεν θα έχουμε επάρκεια», συμπληρώνει.
Παράλληλα, η ευλογιά των αιγοπροβάτων δημιουργεί προβλήματα σε κτηνοτρόφους και εμπόρους, αφού κοπάδια σε πολλούς νομούς της χώρας οδηγούνται σε θανάτωση.
«Βρισκόμαστε σε μια εξάπλωση του ιού, να θανατώνουμε το ένα κοπάδι μετά το άλλο. Τώρα έχουμε σε αναμονή στα 6-7 κοπάδια για θανάτωση. Συνολικά πρέπει να ξεπερνούν τα 40.000 ζώα στη Θεσσαλία. Είναι πολλά τα ζώα. Μιλάμε για κοπάδια από 500 – 600 έως 1.200 – 1.300», λέει στο MEGA ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος κτηνοτροφών Μαγνησίας, συμπληρώνοντας ότι: «ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται στο κρέας γιατί πριν σφάξει ένας παραγωγός, πάνε οι κτηνίατροι, του παίρνουν δείγμα, του κάνουν τις εξετάσεις και όταν είναι εντάξει, σφάζει την άλλη μέρα. Το κρέας, σε εμάς τους παραγωγούς, έχει πέσει 1 ευρώ κάτω από πέρυσι».
«Εκτός το 1 ευρώ κάτω στον κτηνοτρόφο, μας πετάνε συκώτια, πνευμόνια, νεφρά. Ένα αρνί που είναι 10 κιλά, πετάγεται ενάμιση κιλό. Μας είπαν λόγω της ευλογιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα κρεοπωλεία
Από την πλευρά του ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών κρεοπωλών, αναφέρει ότι: «υπάρχει πολύ μεγάλη χασούρα στα κοπάδια. Έχουν σφαχτεί υπερβολικά πολλά ζώα, από την άλλη μεριά όμως ο φόβος της λέξης «ευλογιά» έχει κάνει τον καταναλωτή να σταματήσει να τρώει αρνί και κατσίκι. Αυτήν την περίοδο εμείς θα έπρεπε να είχαμε πολλές παραγγελίες σε αρνάκι και κατσικάκι και δυστυχώς έχουμε ελάχιστες».
«Εμείς αυτήν την στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, από κοντινά μέρη σε σφαγεία έως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έχουμε από 12 μέχρι 15 ευρώ. Πέρυσι κάτω από 14 δεν υπήρχε πουθενά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν κρεοπώλες να βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι του καταναλωτή πάνω από όλα την ποιότητα και μετά την τιμή», συμπληρώνει.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις τονίζει ότι: «ελληνοποιήσεις αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξουν γιατί και τα ρουμάνικα τα αρνιά είναι λιγοστά και δεν αξίζει τον κόπο ο έμπορος να το φέρει από εκεί και να το πουλήσει».