Με άδεια χέρια φεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ ζητώντας την  ακύρωση του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οι πρώτες αποφάσεις της ΔΕΔ είναι όλες απορριπτικές και επικυρώνουν τα ποσά του φόρου που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επαγγελματιών.  

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν προσφυγές στη ΔΕΔ επικαλούνται συνταγματικούς λόγους και ζητούν την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και τη φορολόγησή τους με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία όπως ισχυρίζονται είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών. Από την πλευρά της, η ΔΕΔ δείχνει «κόκκινη κάρτα» στις ενστάσεις και επικυρώνει τις αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης, επισημαίνοντας ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να καταβάλουν τον φόρο βάσει του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

Οι αποφάσεις στηρίζονται σε τρεις βασικούς λόγους: την αδυναμία αμφισβήτησης των τεκμηρίων σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, την υποχρέωση τήρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και την παραπομπή των ισχυρισμών των φορολογουμένων στη δικαστική εξουσία για περαιτέρω εξέταση.

Τα επιχειρήματα

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΔΕΔ οι προσφυγές απορρίπτονται για τους ακόλουθους λόγους:

  • Οι προσφεύγοντες που αμφισβητούν τον τεκμαρτό τρόπου φορολόγησης όφειλαν να συμπληρώσουν τον κωδικό 443 -444 του εντύπου Ε1, δηλαδή να υποβάλλουν αίτημα για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου από την ΑΑΔΕ, αλλά δεν το έπραξαν. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα – εάν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, εγκυμοσύνη κλπ) –  έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου για να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 443-444 του Ε1 ενώ από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες, ακόμη και τα έξοδα διακοπών και οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και νερό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες, τα κρυπτονομίσματα,  άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις και ακίνητα των ιδίων και των προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος (συζύγων, παιδιών).
  •   Η Δημόσια Διοίκηση υπαγορεύεται από την αρχή της νομιμότητας, που σημαίνει ότι η Διοίκηση μπορεί να αναλαμβάνει μόνο ενέργειες που προβλέπονται ή επιβάλλονται από τους κανόνες του Συντάγματος, τις νομοθετικές πράξεις, καθώς και τις διοικητικές κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης. Επιπλέον, η Διοίκηση πρέπει να συμμορφώνεται με κάθε κανόνα ανώτερης ή ισοδύναμης προς αυτούς τυπικής ισχύος.
  • Οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων, οι οποίοι βασίζονται σε συνταγματικούς κανόνες και διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος, υπόκεινται στον έλεγχο των Δικαστηρίων, καθώς σύμφωνα με τα άρθρα 87, παρ. 2 και 93, παρ. 4 του Συντάγματος, η δικαιοδοσία για την εξέταση αυτών ανήκει αποκλειστικά στα δικαστήρια. Η αρμοδιότητα των οργάνων της Διοίκησης περιορίζεται στην εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και δεν επεκτείνεται στον έλεγχο συνταγματικότητας ή υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων.
  • Νομίμως, σύμφωνα με τις διατάξεις, εκδόθηκε η προσβαλλόμενη Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.

Ισχυρισμοί φορολογουμένων για ακύρωση εκκαθαριστικών

Από τα πρακτικά της Διεύθυνσης για τις προσφυγές προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι ζητούν ακύρωση του λογαριασμού τη εφορίας με τους εξής ισχυρισμούς:

1. Αντίθεση του τεκμηρίου στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, της αναλογικότητας  και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

2.  Το τεκμήριο του ελαχίστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες  ατομική επιχείρηση.

Πάντως μετά την έκδοση των απορριπτικών αποφάσεων από την ΔΕΔ, οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τη προσφυγή που έχει υποβάλει η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων.