Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Global Gateway αποτελεί μηχανισμό χρηματοδότησης επενδύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες. Αποσκοπεί στη μόχλευση επενδύσεων συνολικού ύψους έως 300 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, κινητοποιώντας τόσο τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς της ΕΕ, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η χρηματοδότηση μέσω Global Gateway κατευθύνεται στην ανάπτυξη των παγκόσμιων υποδομών και συγκεκριμένα στους τομείς:

  • της ψηφιοποίησης
  • του κλίματος και της ενέργειας
  • των μεταφορών
  • της υγείας
  • της εκπαίδευσης και έρευνας

Καλύπτει επενδύσεις στις γεωγραφικές περιοχές:

  • της Αφρικής
  • των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών Γειτονίας της ΕΕ
  • της Ασίας και Ειρηνικού
  • της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Info

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν short- list 28 εμβληματικών έργων (Global Gateway flagship projects), τα οποία ενδέχεται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ελληνικές επιχειρήσεις ως προς την διερεύνηση δυνατοτήτων ανάληψης υπερολαβιών ή προμηθειών για την υλοποίηση των έργων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΑ, το Global Gateway περιλαμβάνει εκατοντάδες επενδυτικά πρότζεκτ ετησίως, τα οποία αναπτύσσονται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, σε συνεργασία με τις χώρες εταίρους. Εξ αυτών, επιλέγονται κάθε χρόνο ορισμένα εμβληματικά έργα (flagship projects) τα οποία προωθούνται ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της προόδου και των παραδοτέων της πρωτοβουλίας Global Gateway. Ο κατάλογος εμβληματικών δράσεων (flagship projects) για τα έτη 2023 και 2024 περιλαμβάνει συνολικά 225 έργα. Η επιλογή των 28 εμβληματικών έργων που παρουσιάζονται στον προαναφερόμενο σύνδεσμο προέρχεται από αυτόν τον κατάλογο. Ο κατάλογος εμβληματικών δράσεων του έτους 2025 βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ο συνολικός κατάλογος εμβληματικών έργων των ετών 2023 και 2024 (παρέχει δυνατότητα αναζήτησης με γεωγραφικά και θεματικά φίλτρα), καθώς και σύνδεσμοι προς πίνακες infographics των εμβληματικών έργων που υλοποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία Global Gateway μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα του Global Gateway, όπου υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με προτεινόμενα έργα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.