Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ΟΠΕΚΕΠΕ, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην αλληλουχία της αλλοπρόσαλλης τακτικής του Οργανισμού που έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες.

Ενώ συνήθως προχωρά σε πληρωμές προς τους παραγωγούς, φτάνει στο σημείο να ζητά από 200.000 δικαιούχους επιδοτήσεων να επιστρέψουν χρήματα, επικαλούμενος, δύο χρόνια μετά, ότι υπήρξε λάθος υπολογισμός. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επιβάλει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή αυτών των χρημάτων, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στον αγροτικό τομέα επικρατεί έντονη αναστάτωση, καθώς οι αγρότες αναφέρουν ότι, σε μία περίοδο που ο πρωτογενής τομέας πλήττεται από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που οδηγούν σε συρρίκνωση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητά να επιστρέψουν χρήματα επικαλούμενος λάθη.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αρχίσει να αποστέλλει ειδοποιητήρια σχετικά με την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία προκύπτει από λάθος πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2023 κατά την εξόφληση της ενίσχυσης για το έτος 2022.

Οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρηματικά ποσά που προήλθαν από εσφαλμένες πληρωμές, τις οποίες εκδόθηκαν από τον Τεχνικό Σύμβουλο, ο οποίος χρησιμοποίησε τα δικαιώματα του 2021 αντί των δικαιωμάτων του 2022.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «το σφάλμα οφείλεται στη λανθασμένη χρήση γραμμής δικαιωμάτων του έτους 2021 αντί της σωστής του 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο, που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το σφάλμα αφορά 196.083 δικαιούχους, με αρχική εκτίμηση ποσού 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο, μετά από επανυπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ». Το ζήτημα εντοπίστηκε στις αρχές Ιουλίου 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής κάλεσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το σχετικό ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη διαπιστώσει το πρόβλημα.

Στα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους δικαιούχους να καταθέσουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2024 στην Τράπεζα Πειραιώς. Ακολούθως, οι δικαιούχοι θα πρέπει να στείλουν αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία ανήκει η εκμετάλλευση.

Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν έγγραφες παρατηρήσεις μέσω της σχετικής εφαρμογής στην οθόνη «Αχρεώστητα», επιλέγοντας την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» και προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που θα ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους.