Η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την καταπολέμηση της ανεργίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Στις δράσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια απασχόλησης, προγράμματα ΟΑΕΔ και «Οδικός Χάρτης» για τις επιχειρήσεις.
Το Ταμείο κοινωνικής οικονομίας θα στηρίξει προγράμματα κοινωνικής εργασίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας συνεταιριστικών ομάδων ή επιχειρήσεων που θα αποτελούνται από άνεργους ή ευπαθείς ομάδες και θα προσφέρουν κοινωνική εργασία.
Το Υπουργείο υλοποιεί ήδη 17 προγράμματα δράσεις του ΟΑΕΔ που στοχεύουν στην ένταξη ομάδων – στόχων στην αγορά εργασίας και τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα προγράμματα είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 67.000 άνεργους και εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τους πρώτους μήνες της εφαρμογής τους δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία (πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε ανέργους).
Συνολικά έχουν υποβληθεί 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας. Τους πρώτους μήνες του 2011 αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Εργασία».
Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιαμέσων φορέων όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο.
Για την εφαρμογή των Τοπικών προγραμμάτων και του Οδικού Χάρτη Στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς να προβούν σε μείωση προσωπικού, το Υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει μέσω του ΟΠΑΔ περί τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και φορείς θα συγκεντρωθεί ένας «κουμπαράς» 300 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Εργασία και άλλες πολιτικές όπως η καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας και η ανάπτυξη της εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εντάσσονται στο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους την Άνοιξη