Αναδρομικά αναμένεται να λάβει μέσα στον Οκτώβριο ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων του Δημοσίου, που αφορούν την 3ετία (Οκτώβριος 2019-Νοέμβριος 2022) για την οποία είχε γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 30.000, ενώ έλαβαν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους, εντούτοις δεν πήραν τα οφειλόμενα χρήματα που τους αναλογούσαν. Οι πληρωμές αυτές αφορούν αναδρομικά που δεν είχαν καταβληθεί νωρίτερα και συνδέονται με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης που εισήχθησαν με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020).

Οι συνταξιούχοι που θα επωφεληθούν από αυτές τις πληρωμές περιλαμβάνουν όχι μόνο όσους έχουν αποχωρήσει λόγω γήρατος, αλλά και άτομα με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται ή ανέλαβαν νέα εργασία μετά τη συνταξιοδότησή τους. Επίσης, οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση σε διάφορα ταμεία, όπως το Δημόσιο, το ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι τώρα θα λάβουν τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις προήλθαν από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θέσπισε ο νόμος Βρούτση. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι με 30 ή περισσότερα έτη ασφάλισης ευνοήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, κάποιος με 35 χρόνια ασφάλισης λάμβανε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81%, ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό αυξήθηκε στο 37,31%. Αντίστοιχα, με 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξήθηκε από 42,80% στο 50,01%, κάτι που οδήγησε σε ουσιαστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης και μισθό 1.800 ευρώ, με τον νόμο Κατρούγκαλου, η ανταποδοτική του σύνταξη ανερχόταν στα 770 ευρώ, ενώ με τον νέο νόμο Βρούτση, η σύνταξή του αυξήθηκε στα 900 ευρώ, είδε δηλαδή μια αύξηση της τάξεως των 130 ευρώ τον μήνα. Σε συνδυασμό με την εθνική σύνταξη, το συνολικό ποσό που λάμβανε αυξήθηκε από 1.155 ευρώ σε 1.284 ευρώ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για συντάξεις με λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης παρέμειναν τα ίδια με εκείνα που είχαν οριστεί στον νόμο Κατρούγκαλου. Οι βελτιώσεις αφορούν αποκλειστικά τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς αυτό ήταν το σημείο όπου είχαν εντοπιστεί αδικίες στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις εισφορές. Αυτή η ανισότητα αποτέλεσε και την αιτία για τη νομοθετική αλλαγή που έφερε ο νόμος Βρούτση, με τις βελτιώσεις να αποφέρουν αυξήσεις στις συντάξεις περισσότερων από 450.000 δικαιούχων.

Η αύξηση στις συντάξεις είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσωπικής διαφοράς για πολλούς συνταξιούχους. Με τις αυξήσεις του 2023 και του 2024, η προσωπική διαφορά αναμένεται να μηδενιστεί για αρκετούς δικαιούχους, ενισχύοντας περαιτέρω τα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν. Η συνδυασμένη επίδραση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης και της εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και βιώσιμης σύνταξης για χιλιάδες συνταξιούχους, ειδικά εκείνους που έχουν μακροχρόνια ασφάλιση και πολλαπλές εισφορές σε διαφορετικά ταμεία.