Το όφελος των εργαζομένων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 4,15 ευρώ και φτάνει έως και 7,5 ευρώ τον μήνα, για όσους έχουν ονομαστικό μισθό έως και 1.500 ευρώ. Αυτό προκύπτει από όσα ανακοινώθηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ανάλογο θα είναι και το όφελος από την ισόποση μείωση των εργοδοτικών εισφορών, έτσι ώστε η συνολική ελάφρυνση να ανέλθει στο 1%.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν χθες, από 1/1/2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης. Έτσι, η εργοδοτική εισφορά ασθένειας που είναι σήμερα στο 4,55% θα γίνει 4,05% από το επόμενο έτος, ενώ οι εισφορές ασθένειας των εργαζομένων που είναι στο 2,55% προβλέπεται να μειωθούν στο 2,05%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το ποσοστό των εισφορών ασθένειας που σήμερα ανέρχεται στο 7,10% για τους μισθωτούς να υποχωρήσει στο 6,10%.

Ευρώ

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, οι όποιες πιθανές απώλειες προκύψουν από το κομμάτι της Υγείας του ΕΦΚΑ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ας δούμε αναλυτικά τι κερδίζει κάθε εργαζόμενος:

  • Για εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, το όφελος είναι 4,15 ευρώ τον μήνα.
  • Για αυτόν που λαμβάνει 900 ευρώ ονομαστικό μισθό, το όφελος είναι 4,5 ευρώ.
  • Για όσους έχουν μικτές αποδοχές στα 1.000 ευρώ, η αύξηση είναι 5 ευρώ.
  • Στα 1.100 ευρώ το όφελος είναι 5,5 ευρώ.
  • Για αμοιβή 1.200 ευρώ το όφελος είναι 6 ευρώ.
  • Για μισθό στα 1.300 ευρώ το κέρδος είναι 6,5 ευρώ.
  • Για αποδοχές 1.400 ευρώ το όφελος είναι 7 ευρώ.
  • Για μισθό 1.500 ευρώ ο εργαζόμενος θα δει αύξηση 7,5 ευρώ.

Σήμερα οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται σε 22,29% και θα μειωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων από 13,87% θα διαμορφωθούν στο 13,37%. «Είχε εξαγγελθεί ότι η μείωση εισφορών θα είναι 0,5% και πήγαμε στο 1%», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ. «Η Ελλάδα είχε πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές το 2019. Η μείωση που έχουμε κάνει είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, τώρα μειώνουμε ακόμα μία μονάδα και μέχρι το 2027 θα αγγίζουμε τις 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες συνολικά».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και τόνωση της απασχόλησης. «Τα χρόνια που μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 2024. Δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα 500.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι δούλευαν το 2019. Είναι λοιπόν ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο για να απελευθερώσει και να τονώσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της απασχόλησης και να μας βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας», υποστήριξε.

Οι απώλειες που θα προκαλέσει στα έσοδα των ταμείων η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκτιμώνται στα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν από τον προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως το μη μισθολογικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό (26%), καθώς βρίσκεται στις τέσσερις ακριβότερες χώρες ανάμεσα σε 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ ως προς τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης (18,2% ο μέσος όρος). Ακριβότερες εισφορές από την Ελλάδα έχουν μόνο η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Μάλιστα, αν στις εισφορές σύνταξης προστεθούν και οι υπόλοιπες εισφορές που βαρύνουν τη μισθωτή εργασία, τότε οι συνολικές εισφορές στην Ελλάδα εκτοξεύονται στο 36,1%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα των κρατών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.