Με σημερινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Financial Times» αποκαλύπτει πως η Ελλάδα συζητά με την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο να πάρει δάνειο έως 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) προκειμένου να επαναγοράσει το χρέος, περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας. Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του.
Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το ΕΤΧΣ για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής. Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.
«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε αρχική φάση», αναφέρει ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα. Η συμφωνία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης, ωστόσο, προσθέτει πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ».
Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές το επόμενο έτος. «Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η «Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ».