Μία επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών στην τουριστική βιομηχανία, με την αντικατάσταση των παραδοσιακών πλαστικών κλειδιών για τα δωμάτια ξενοδοχείων με εφαρμογές στο κινητό, όπως Apple Wallet και Google Wallet.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες επιταχύνουν τη μετάβαση από τα παραδοσιακά πλαστικά κλειδιά δωματίων σε ψηφιακές λύσεις, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και της αυξανόμενης προτίμησης για ανέπαφες υπηρεσίες. Τα πλαστικά κλειδιά αμφισβητούνται ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά την πανδημία που ενίσχυσε την ανάγκη για ανέπαφες συναλλαγές, καθώς και λόγω πρόσφατων αναφορών για κενά ασφαλείας που καθιστούν εκατομμύρια κλειδιά ευάλωτα σε επιθέσεις.

Η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε την απομάκρυνση από τα παραδοσιακά κλειδιά, με τις ανέπαφες τεχνολογίες να γίνονται δημοφιλείς στη βιομηχανία της φιλοξενίας. Οι ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια των συστημάτων κλειδιών τόνισαν την ανάγκη για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα ευπάθειες στις πλαστικές κάρτες κλειδιών, θέτοντας σε κίνδυνο έως και τρία εκατομμύρια κλειδιά και προειδοποιώντας ότι η διόρθωση του προβλήματος μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Σύμφωνα με το CNBC, οι ξενοδοχειακές αλυσίδες επενδύουν σε ψηφιακές κλειδαριές και σύγχρονες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια. Παρά το ότι οι ψηφιακές κλειδαριές υπήρχαν ήδη σε μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ, εφαρμογές όπως το Google Wallet και το Apple Wallet επιτρέπουν στους πελάτες να αποθηκεύουν τα κλειδιά των δωματίων στα κινητά τους τηλέφωνα, διευκολύνοντας την πρόσβαση με ένα άγγιγμα.

Τα Hilton Hotels έχουν εισαγάγει την εφαρμογή Honors, που επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν ψηφιακό check-in και να χρησιμοποιούν το κινητό τους ως κλειδί δωματίου. Το Harpeth Hotel στο Τενεσί, μέρος του δικτύου Hilton, επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν check-in μέσω κινητού και να αποθηκεύουν τα κλειδιά τους στο Apple ή Google Wallet. «Το πλεονέκτημα του ψηφιακού check-in είναι ότι το τηλέφωνό σας γίνεται το κλειδί», αναφέρει η Κίμπερλι Έλντερ, διευθύντρια πωλήσεων του Harpeth Hotel, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλοί πελάτες προτιμούν ακόμα τις παραδοσιακές κάρτες κλειδιά.

Ο Έλι Φουξ, περιφερειακός διευθυντής της Valor Hospitality Partners, που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Hilton και Holiday Inn Express, υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι το επόμενο βήμα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Τα παραδοσιακά κλειδιά δωματίων φτάνουν στο τέλος τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και οι ψηφιακές λύσεις δεν είναι άτρωτες. Ο Λι Κλαρκ από το κέντρο κυβερνοασφάλειας RH-ISAC προειδοποιεί ότι τα συστήματα χωρίς κλειδί μπορούν να φέρουν νέες απειλές. «Μπορούν να εμφανίσουν νέες ευπάθειες που απαιτούν προσοχή», εξηγεί, προτείνοντας τη χρήση πολυπαραγοντικής αυθεντικοποίησης (MFA) για μείωση των κινδύνων. Παρά τα οφέλη, αυτά τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να κάνουν το check-in πιο περίπλοκο για τους επισκέπτες.

Παρά την αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών κλειδιών, η πλήρης αντικατάσταση των πλαστικών κλειδιών δεν αναμένεται άμεσα. Πολλοί πελάτες εξακολουθούν να προτιμούν τις κάρτες για λόγους ευκολίας ή επειδή δεν διαθέτουν κατάλληλες συσκευές. Η μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιακό μοντέλο συνεπάγεται σημαντικά κόστη σε εξοπλισμό, εγκατάσταση και συντήρηση, κάτι που απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση από τις ξενοδοχειακές αλυσίδες πριν από οποιαδήποτε απόφαση για πλήρη εφαρμογή.