Στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ, υπό τον τίτλο «made in Germany», τιμώμενη χώρα θα είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία θα παρουσιάζονται εκθέματα και υπηρεσίες κορυφαίων εταιρειών της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με τη συμμετοχή 120 εκθετών (εταιρείες και φορείς) από startups μέχρι εμβληματικές γερμανικές εταιρείες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρείες-κολοσσοί που πρωταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό στερέωμα όπως οι: Deutsche Telekom, Siemens, Fraport (μέσω της Fraport Greece), BASF, Bayer και DHL. Αντίστοιχα, η Kosmocar που ξεκίνησε την επίσημη αντιπροσώπευση της μάρκας «Volkswagen» πριν από 54 χρόνια ανακοίνωσε συμφωνία για το «Επίσημο Αυτοκίνητο» της 88ης ΔΕΘ, με τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Παράλληλα δυναμικό «παρών» θα δώσουν και γερμανικές εταιρείες από τους κλάδους Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών, Logistics, Υπηρεσιών, Φαρμακοβιομηχανίας, R&D, Ασφαλειών και Τραπεζών.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνογερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Εξάλλου οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πάντα στενές. Για την Ελλάδα, η Γερμανία αποτελεί έναν παραδοσιακό, πιστό, στρατηγικό εταίρο με τις δύο οικονομίες να δομούν διαχρονικά μια ισχυρή συνεργατική βάση, με πολύτιμα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία

Τα συνολικά κεφάλαια στον τομέα των άμεσων επενδύσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα υπολογίζονται περί τα 8 δισ. ευρώ (7,7 δισ. το 2022). Μάλιστα ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, οι οποίες από το 2016 έως το 2022 ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό επενδυτή στην Ελλάδα, αφού ο τζίρος των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Η συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας εκτιμάται από το ΙΟΒΕ στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8%.

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2022 και 2,8 δισ. ευρώ το 2021. Το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία ενισχύθηκε το 2023 στο 6,6%, από 6,4% το 2022 και 7,3% το 2021.

Στις εισαγωγές, η Γερμανία επανήλθε το 2023 στην πρώτη θέση, από τη δεύτερη θέση το 2022. Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ. ευρώ, έναντι επίσης 8,4 δισ. ευρώ το 2022 και 6,9 δισ. ευρώ το 2021.