Έξι παρεμβάσεις σε συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα έχει στα σκαριά το υπουργείο Εργασίας, με το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Oι παρεμβάσεις, όπως αναφέρει το MEGA, θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, τις συντάξεις χηρείας αλλά και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Οι αλλαγές

«Για παράδειγμα ξέρουμε ότι το ’25 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ενώ σήμερα αναπροσαρμόζουμε για να βρούμε τις αποδοχές βάσει των οποίων βγαίνει η σύνταξη με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, θα πάμε με δείκτη μεταβολής μισθών. Φαίνεται ότι αυτό θα είναι λίγο ευνοϊκότερο διότι είναι περίπου στο 3% ο πληθωρισμός σήμερα ενώ είναι περίπου στο 3,5% ο δείκτης μεταβολής μισθών. Δε μιλάμε για μεγάλες διαφορές, αλλά θα είναι κατά τι», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

«Δεύτερη αλλαγή, είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων όπου θα δούμε μια παρέμβαση. Περιμένουμε στη ΔΕΘ να το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Να σταματήσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, όπως είναι σήμερα, και να πηγαίνει πάνω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια ελάφρυνση που μπορεί να φτάσει από 20 έως και 200 ευρώ τον μήνα».

Αλλαγές προβλέπονται και για τις επικουρικές συντάξεις.

«Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να εξαγοράσω χρόνο πλασματικών στην επικουρική, μπορώ μόνο στην κύρια».

«Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, εκεί από λάθος του λογισμικού δεν είχαν γίνει οι περικοπές που όριζε ο νόμος. Ο νόμος λέει ότι μετά το πέρας της 3τιας, αν ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να δουλεύει ή λαμβάνει δική του σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου πάει στο μισό. Θα το κάνουν τώρα και μάλλον θα ζητήσουν αναδρομικά τα λεφτά, αλλά με δόσεις», καταλήγει ο κ. Τσουκαλάς.