Τεταμένη παραμένει η κατάσταση εν όψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία παρά τη χθεσινή παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά, η οποία περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις παραπάνω χώρες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν σήμερα το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο.
Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στις 972 μονάδες βάσης (9,72%) – ενώ χθες το απόγευμα είχε υποχωρήσει και στις 960 μονάδες βάσης – και η απόδοσή του στο 12,60%.
Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν μεθαύριο σε δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δις. ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.
Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης. Ο Βασιλιάς του Βελγίου ζήτησε από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό να καταρτίσει έναν αυστηρότερο προϋπολογισμό για το 2011 σε σχέση με το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ, με στόχο να ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος της χώρας.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στην αυριανή δημοπρασία στην Πορτογαλία καθώς πολλοί είναι οι επενδυτές που θεωρούν ότι τελικά η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δημοσιεύματα στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης φέρουν το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οποίες ζήτησαν βοήθεια, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου τους κινήθηκε πάνω από το 7% για περισσότερο από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.
Θεωρούν, δηλαδή, ότι ακόμη και αν καλυφθεί πλήρως η αυριανή δημοπρασία, το αποτέλεσμά της θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο Ταμείο Σταθερότητας, εφόσον το επιτόκιο διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια άποψη έχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόνιο Φελίξ ο οποίος είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ότι δεν τίθεται πλέον το ερώτημα «αν» η Πορτογαλία θα στραφεί στο Ταμείο Σταθερότητας για βοήθεια αλλά «πότε».
Η διαφαινόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, υπό το βάρος των πιέσεων των αγορών, αυξάνει και τις φωνές που ζητούν από τους ηγέτες της να πάρουν συνολικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν κάλεσε τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, να χρησιμοποιήσουν την κρίση χρέους ως ευκαιρία για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης.