Χαμός επικρατεί στην Αργεντινή με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει ανηλεώς πριν τις προεδρικές εκλογές. Η άνοδος των τιμών έφθασε το 12,7% τον Σεπτέμβριο και το 138,3% σε ετήσια βάση, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο, κάτι που θα έχει τεράστιο βάρος τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όσο και στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων πρόκειται να διεξαχθεί σε μερικές ημέρες.
Ο δείκτης του Σεπτεμβρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη (12/10) από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), πιστοποίησε τη συνέχιση της τάσης του Αυγούστου (+12,4%), όταν είχε καταγραφεί ήδη η χειρότερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων 32 ετών. Αθροιστικά, ο πληθωρισμός από τον Ιανουάριο έχει φθάσει το 103,2%.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για το επίπεδο του πληθωρισμού το 2023 στο 180,7%, ανακοίνωσε ο κεντρικός πιστωτικός θεσμός αργότερα χθες, λίγες ώρες αφού αύξησε το βασικό κατευθυντήριο επιτόκιό του στο 133%.
«Οι τιμές των ενδυμάτων, των τροφίμων, της αναψυχής κατέγραψαν ανόδους μεταξύ 14 και 15%»
Οι τιμές των ενδυμάτων, των τροφίμων, της αναψυχής κατέγραψαν ανόδους μεταξύ 14 και 15% και συνέβαλαν στην άνοδο του συνολικού δείκτη τον περασμένο μήνα, κατά το INDEC.
Η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν πάντως σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη, καθώς αντανακλά το ότι η οικονομία «χώνεψε» την υποτίμηση του πέσο στα μέσα Αυγούστου και τον αντίκτυπό της, σύμφωνα με οικονομολόγους.
«Καθώς η υποτίμηση έγινε στα μέσα του μήνα, λίγο ως πολύ ο μισός αντίκτυπός της έγινε αισθητός στις τιμές του Σεπτεμβρίου. Στατιστικά, αυτό λέγεται επίπτωση της αναβολής», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φεδερίκο Σιρούλνικ, του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (CESO).
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιοποιήθηκε δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες, για να αναδειχθεί ο ή η διάδοχος του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), που αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.
Με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων, ο ακραία φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι πιστώνεται σχεδόν το 35% των προθέσεων ψήφου και εκτιμάται πως θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσα (περί το 30%), καθώς η υποψήφια της συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η Πατρίσια Μπούλριτς, έχει μείνει πίσω (26%).
Η οικονομία, ο πληθωρισμός και η ελεύθερη πτώση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, στην προεκλογική εκστρατεία.
Αντανακλώντας νέα έξαρση του νομισματικού πυρετού, η ισοτιμία του πέσο έσπασε την Τρίτη το φράγμα των 1.000 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου –ρεκόρ– στην παράλληλη αγορά, κάτι που αποδόθηκε κυρίως σε δηλώσεις του Χαβιέρ Μιλέι, οπαδού της δολαριοποίησης της οικονομίας, ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες του να μην αποταμιεύουν στο εθνικό νόμισμα διότι «δεν αξίζει ούτε κουράδα».
Ο πρόεδρος Φερνάντες έκανε μήνυση για «πρόκληση φόβου στους πολίτες» στον κ. Μιλέι, κρίνοντας πως η κατάρρευση του πέσο, που έφθασε μέσα σε δυο μέρες από τα 800 στα 1.010:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ήταν «άμεση συνέπεια» των δηλώσεών του. Ο κ. Μιλέι αντέτεινε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του πως για την πορεία του πέσο φταίει η τρέχουσα οικονομική πολιτική, όχι το τι λέει εκείνος.