Ο επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ θεωρεί επιβεβλημένο να προχωρήσει όχι μόνον η οικονομική αλλά και η «πολιτική θεμελίωση» του ευρώ. Σε άρθρο του στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο κ. Μάιερ διαπιστώνει ότι έγιναν λάθη και ότι η ΟΝΕ χρειάζεται βελτιώσεις, χωρίς τις οποίες το οικοδόμημα απειλείται με κατάρρευση.
Σε περίπτωση που μία χώρα-μέλος παραβιάζει τους κανόνες του κλαμπ, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί και πάλι στις υποχρεώσεις της, «όπως τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας», λέει ο κ. Μάιερ. Προσθέτει δε ότι «όσο κινείται σοβαρά στην κατεύθυνση αυτή, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν πρέπει να την αφήσουν να καταρρεύσει ή να γυρίσουν την πλάτη στο κλαμπ».
Ο κ. Μάιερ διαπιστώνει ότι στην ΟΝΕ, με τη σημερινή της μορφή λείπει «ένας θεσμός που θα ελέγχει τα δημοσιονομικά των χωρών και σε περίπτωση κρίσης θα διαμορφώνει με την απειλούμενη χώρα προγράμματα προσαρμογής και θα χορηγεί την αναγκαία βοήθεια, ενώ θα είναι σε θέση να δρομολογεί μία αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε περίπτωση πτώχευσης».
Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η προσπάθεια για τη θέσπιση ενός τέτοιου θεσμού και για «τις απαραίτητες μεταβατικές λύσεις». Κατά τον κ. Μάιερ οι βελτιώσεις στην ΟΝΕ θα έχουν κόστος. “Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείξει ότι είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ένα κοινό νόμισμα μπορεί να υπάρχει χωρίς οιαδήποτε ευθύνη του ενός μέλους για το άλλο. Η ΟΝΕ είναι μία κοινότητα ευθύνης, αλλά όσο θα μένει χωρίς πολιτική ένωση θα είναι «κοινότητα περιορισμένης ευθύνης», διαπιστώνει ο κ. Μάιερ.
Η αναμόρφωση λοιπόν της ΟΝΕ συνίσταται κατά κύριο λόγο στον προσδιορισμό των προϋποθέσεων και ορίων ευθύνης. «Το συνεπαγόμενο κόστος της αναμόρφωσης είναι το κόστος εγγύησης, που θα παρέχει η μία χώρα στην άλλη. Αυτό το κόστος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι πολύ κάτω από εκείνο που θα προέκυπτε από μία διάλυση της ΟΝΕ», λέει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank.