Τεράστιες πληγές άνοιξαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις ζωές των πληγέντων με το κόστος για την οικονομία να είναι ανυπολόγιστο. Αν και είναι νωρίς ακόμα να αποτιμηθεί το συνολικό κόστος των καταστροφών αφού το μέγεθος της ζημιάς από τις πλημμύρες θα διαπιστωθεί μόλις υποχωρήσουν τα φαινόμενα, οι πρώτες ασκήσεις δείχνουν πως το κόστος θα είναι βαρύ και θα ανέρχεται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι βιβλικές πλημμύρες που προκάλεσε ο Daniel στους αγροτοκτηνοτροφικούς νομούς Καρδίτσας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων αναμένεται να προκαλέσουν εκρηκτικές ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, επιτείνοντας τα πλήγματα στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Σε απόγνωση οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για δραστική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι «θάφτηκε» κάτω από τα νερά σχεδόν το ένα τέταρτο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας.
Αποκαλυπτική για το εύρος της καταστροφής είναι η δήλωση του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ ότι δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας αλλά θα χρειαστεί μια πενταετία για να αρχίσει να αποδίδει και πάλι ο κάμπος και να είναι γόνιμα τα εδάφη.
Αν και είναι νωρίς για την αποτίμηση των ζημιών είναι βέβαιο ότι η καθίζηση της παραγωγής σε είδη πρώτης ανάγκης θα προκαλέσει ραγδαίες ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών πρώτης ανάγκης από φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα κρέατα οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ τους επόμενους μήνες. Μάλιστα όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς το κύμα ακρίβειας δεν θα είναι συγκυριακό αλλά θα έχει βάθος χρόνου.
Σημειώνεται ότι πριν τις πλημμύρες οι ενώσεις καταναλωτών έκαναν λόγο για νέο κύκλο αυξήσεων τιμών το Σεπτέμβριο που φτάνουν ακόμα και σε διψήφια ποσοστά σε γαλακτοκομικά, αυγά, τυριά και άλλα τρόφιμα.
Κι όλα αυτά την ώρα που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι συνεχίστηκε το ράλι τιμών στα είδη διατροφής και τον Αύγουστο με το δείκτη στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 10,7% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στα λαχανικά με 17,6%, νερά, αναψυκτικά και χυμοί με 14,4%, έλαια και λίπη με 12%, γαλακτοκομικά και αυγά με 11,9%, φρούτα με 10,7%, κρέατα με 9,7%, καφές με 8,7%, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 8,5%, ψάρια με 6,7% και ψωμί και δημητριακά με 6,6%.
Η αναζωπύρωση της ακρίβειας από τη κακοκαιρία προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο που αναζητά εναγωνίως αναχώματα στο κύμα ανατιμήσεων τη στιγμή που τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά.