Περίπου τριακόσιοι ασκούμενοι δικηγόροι που πραγματοποιούν μέρος της δεκαοκτάμηνης πρακτικής τους σε δικαστήρια όλης της χώρας, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, όπως σχολιάζει στο newsbeast.gr η Ε.Γ., μία εξ αυτών.

Και όπως γράφει, η κοινή εκτίμηση είναι ότι τα χρήματα αυτά που δικαιούνται, δύσκολα θα τους τα δώσουν και γι’ αυτό, προετοιμάζουν μια σειρά κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε περίπου 300 απόφοιτοι Νομικής ανά την Ελλάδα που πραγματοποιούμε μέρος της 18μηνης πρακτικής άσκησής μας σε δικαστήρια. Είναι ένας καινούργιος θεσμός, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει εδώ και χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Δεν είμαστε ούτε διορισμένοι, ούτε συμβασιούχοι», αναφέρει το σχόλιο.

Και επισημαίνεται: «Η μηνιαία αντιμισθία μας είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα είναι 600 ευρώ και τις λίγες φορές που πληρωθήκαμε, λάβαμε μόλις 480 λόγω κρατήσεων… Το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων μας είναι στην ευχέρεια των προϊσταμένων μας και συνήθως ουδεμία σχέση έχει με τις εξειδικευμένες γνώσεις μας.

Παρόλα αυτά όλοι μας υπήρξαμε πρόθυμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, τους ούτως ή άλλως λιγοστούς μόνιμους υπαλλήλους, φέρνοντας φρέσκιες και ακομπλεξάριστες πρακτικές σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς για την ελληνική κοινωνία, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης αξιών και θεσμών. Δυστυχώς όμως οι συνάδελφοι που ξεκίνησαν το πρόγραμμα τον Σεπτέμβρη έχουν πληρωθεί μόνο για 3,5 μήνες και οι υπόλοιποι που ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο μόνο για ΜΙΣΟ, ήτοι 240 ευρώ!!! Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε επιδείξει μεγάλη υπομονή, έχουμε τρέξει και ψάξει το ζήτημα.

Οι ιθύνοντες ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, μας έχουν παραπλανήσει και κωλυσιεργήσει με υποσχέσεις και γραφειοκρατικές μπαρούφες. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί βλέπουμε ότι σε αυτή τη χώρα το σύστημα δεν αφήνει περιθώρια σε καινοτόμες ιδέες και νέους ανθρώπους να προσφέρουν κάτι διαφορετικό και χρήσιμο, πολύ δε μάλλον τη στιγμή που από αυτό δεν επιβαρύνεται ο πολύπαθος κρατικός προϋπολογισμός! Έχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι τα χρήματά μας, που είναι από τα λίγα εκταμιευθέντα από το περιβόητο ΕΣΠΑ, έχουν καταλήξει αλλού, εν όψει προεκλογικής περιόδου κι αυτό ακριβώς είναι που μας επιβάλλει να μην είμαστε πλέον σιωπηροί και υποχωρητικοί».