Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα πως οι διαδηλώσεις μπορεί να απαγορευθούν τις επόμενες μέρες στη Γαλλία, αν η προστασία των «αγαθών και των προσώπων» δεν μπορεί να «διασφαλισθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.
«Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί», δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον Λε Φολ.
«Αν δεν πληρούνται οι όροι για την προστασία των προσωπικών ή δημόσιων αγαθών, και προς ώρας δεν τηρούνται, τότε αποφάσεις θα ληφθούν κατά περίπτωση να μην δοθεί άδεια στις διαδηλώσεις», επέμεινε.
Η προειδοποίηση αυτή καταγράφεται την επομένη μιας νέας βίαιης διαδήλωσης στο Παρίσι κατά του εργασιακού νόμου, στην οποία 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, και 44 συνελήφθησαν. Καταστροφές προκλήθηκαν σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο Νεκέρ, προκαλώντας ιδιαίτερο σοκ στην κοινή γνώμη.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε αυτές τις πράξεις βανδαλισμού «ανυπόφορες» στη διάρκεια μιας επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί για συμπαράσταση στο προσωπικό του νοσοκομείου.
«Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει μια βία που στρέφεται εναντίον ενός νοσοκομείου», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιων Υγειονομικών Ιδρυμάτων του Παρισιού (Assistance publique-Hôpitaux de Paris, AP-HP), Μαρτέν Χιρς, σε επιστολή που απηύθυνε χθες βράδυ στο προσωπικό.
«Την ώρα των επιθέσεων υπήρχαν παιδιά χειρουργημένα και ομάδες φροντίδας που εργάζονταν υπό την απειλή πραγμάτων που εκσφενδονίζονταν», γράφει ο Χιρς.
Στο ίδιο αυτό νοσοκομείο φιλοξενείτο το τρίχρονο παιδί ενός αστυνομικού και της συντρόφου του που δολοφονήθηκαν εξ ονόματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή του Παρισιού.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης καταδίκασε τη βία, ιδίως κατά του νοσοκομείου Νεκέρ, «που δεν προκάλεσε καμιά καταδίκη εκ μέρους του κ. (Φιλίπ) Μαρτινέ», γενικού γραμματέα της CGT, της συνομοσπονδίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας εδώ και τρεις μήνες.
Από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς απέδωσε στη CGT μια «αμφιλεγόμενη» στάση απέναντι στους ταραξίες και την κάλεσε να «μην διοργανώνει πλέον» μεγάλες διαδηλώσεις στο Παρίσι.
Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς υπερθεμάτισε λέγοντας πως η συνομοσπονδία «χρησιμοποιείται ως όργανο» των ταραξιών.