Η αυξημένη ζήτηση για κέρατο ρινόκερου έχει οδηγήσει τους λαθροθήρες στην αναζήτηση νέων λύσεων, υψηλής τεχνολογίας, έτσι ώστε να «ικανοποιήσουν τις ανάγκες» της μαύρης αγοράς.
Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται η νότιος Αφρική, που καθημερινά χάνει ένα ρινόκερο από τους λαθροθήρες. Ωστόσο, οι επιστήμονες φοβούνται ότι με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα θα γίνει έντονο και σε άλλες περιοχές, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για κέρατο ρινόκερου στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς.
Η νότιος Αφρική, που φιλοξενεί περίπου το 70% των εναπομεινάντων ρινόκερων παγκοσμίως, έχασε 316 ρινόκερους φέτος εξαιτίας της λαθροθηρίας. Πέρυσι, σκοτώθηκαν 122 ρινόκεροι, ενώ 20 χρόνια πριν τα θύματα των λαθροθήρων δεν ξεπερνούσαν τα δέκα.«Το 2010 ήταν καταστροφική χρονιά για τους ρινόκερους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Joseph Okori, συντονιστής εκστρατειών της WWF για τους ρινόκερους.
Όπως εξήγησε ο κ. Okori, η έκρηξη της λαθροθηρίας οφείλεται στις «καλά οργανωμένες συμμορίες που χρησιμοποιούν ελικόπτερα, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, αναισθητικά βέλη και σιγαστήρες για να κυνηγούν τα θηράματά τους τη νύχτα».«Οι συμμορίες στη νότιο Αφρική έχουν εξοικειωθεί με την υψηλή τεχνολογία και δρουν με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουν απομείνει περίπου 25.000 ρινόκεροι παγκοσμίως. Στην Αφρική εντοπίζονται δυο είδη ρινόκερων, ενώ στην Ασία τρία.
Πηγή: econews.gr