Σύμφωνα με τους καλλιεργητές των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, που πωλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε κεντρικά σημεία των ελληνικών πόλεων, τα συγκεκριμένα δεντράκια όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά ωφελούν το περιβάλλον.

Τα άγρια έλατα φύονται πολύ εύκολα σε χωράφια με καστανιές, γιατί το χώμα της καστανιάς είναι πολύ θρεπτικό για τα έλατα. Οι καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι δεν πειράζουν τα παλιά μεγάλα έλατα καθώς αυτά ρίχνουν τους σπόρους τους στο έδαφος και φυτρώνουν από κάτω άλλα μικρότερα, κάποια από τα οποία κόβουν κάθε χρόνο και τα πωλούν στην Αθήνα για Χριστουγεννιάτικα.

Τα έλατα σε αυτά τα χωράφια δε μειώνονται αν και οι καλλιεργητές κόβουν 200 με 300 κάθε χρόνο. Αντίθετα, αυξάνονται, γιατί εκεί που κόβεται ένα σχετικά ψηλό δέντρο, από κάτω έχουν ήδη αρχίσει να φυτρώνουν άλλα μικρότερα. Αν δεν κοπεί το μεγάλο έλατο, τα μικρότερα δε μεγαλώνουν. Με αυτή τη διαδικασία το καλό για το περιβάλλον είναι διπλό καθώς γίνεται αναγέννηση του χωραφιού με τις καστανιές και βοηθιούνται και τα μικρά έλατα να μεγαλώσουν.

Η πολιτεία έχει παραχωρήσει χωράφια σε γεωργούς από το 1966, ειδικά για την καλλιέργεια άγρια ελάτης, που προορίζεται για τις ανάγκες της γιορτινής αγοράς. Ανά την Ελλάδα υπάρχουν ειδικές φυτείες για την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικών δέντρων.