Αντιδράσεις στα social media έχει ξεσηκώσει ένας ζωολογικός κήπος στη Τσεχία, καθώς αποφάσισε να ταΐσει στα λιοντάρια μια καμηλοπάρδαλη που υποβλήθηκε σε ευθανασία, λόγω ανακοπής που έπαθε, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας της.
Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, όλα ξεκίνησαν όταν ο ζωολογικός κήπος της Οστράβα έκανε ανάρτηση στο Facebook, όπου έδειχνε ένα από τα λιοντάρια να κατασπαράσει ένα κομμάτι του νεκρού ζώου, ενώ έγραφε ότι «η καμηλοπάρδαλη έπεσε πρώτα κάτω, ανέπνεε βαριά και δεν ξανασηκώθηκε. Όλα έδειχναν καρδιακή ανεπάρκεια. Λόγω της γενικής κατάστασης, της υποξίας, της ηλικίας και του στρες του ζώου, προχωρήσαμε στην ευθανασία του».
«Το κρέας από το ζώο βάρους άνω των 300 κιλών χρησιμοποιήθηκε ως τροφή για οικόσιτα ζώα και άλλα σαρκοφάγα, όπως θα συνέβαινε στη φύση», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παρόλα αυτά, τα αρνητικά σχόλια έπεσαν «βροχή», με αρκετούς χρήστες να αναφέρουν πως είναι μια βάρβαρη πρακτική, παρά το γεγονός ότι θα συνέβαινε στη φύση και ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα λιοντάρια.
«Πολύ λυπηρό… ακόμα κι αν είναι ο νόμος της φύσης, η φωτογραφία είναι εκτός τόπου και χρόνου…», ανέφερε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος σημείωσε πως «δεν θεωρώ την επιλογή της φωτογραφίας την πιο πετυχημένη. Μήπως κάποιο ωραίο στιγμιότυπο με την ίδια καμηλοπάρδαλη να περπατάει ευτυχισμένη στον ζωολογικό κήπο; Όταν ενημερώνουμε για το θάνατο ενός ανθρώπου, θα δώσουμε μια ωραία φωτογραφία όσο είναι ζωντανός, όχι πώς βγαίνουν τα σκουλήκια από τα μάτια του…. γιατί είναι και αυτό φυσικό, σωστά;».
Ο ζωολογικός κήπος λοιπόν, εξέδωσε απάντηση, όπου ανέφερε ότι «η καμηλοπάρδαλη ήταν ήδη μεγάλη, ήταν δεκαεννέα ετών. Στη φύση, η ηλικία τους φτάνει κοντά στα είκοσι χρόνια. Στην ανθρώπινη φροντίδα, η ηλικία ζωής είναι συνήθως υψηλότερη, τα ζώα συχνά ξεπερνούν τα είκοσι χρόνια. Η καμηλοπάρδαλη ήταν υγιής, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι είχε ανεπάρκεια».
Στη συνέχεια, προέκυψαν και μερικά μη επικριτικά σχόλια, με έναν χρήστη να αναφέρει πως ήταν «η σωστή απόφαση, τουλάχιστον χρησιμοποιήθηκε. Απλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να βγάλουμε μια φωτογραφία ενός λιονταριού χωρίς ένα κομμάτι καμηλοπάρδαλης. Οι άνθρωποι διαβάζουν τα σχόλια, δεν χρειάζεται να το δουν όλοι».