Σήμερα στον νυχτερινό ουρανό πρόκειται να λάμψει η Πανσέληνος Ιουλίου και να χαρίσει μαγικές εικόνες, καθώς δεν είναι απλά ακόμα ένα καλοκαιρινό φεγγάρι στο απόγειο του, αλλά η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος για το 2022.
Μάλιστα, έχει και ιδιαίτερο όνομα, γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Ελαφιού, αντλώντας την ονοματοδοσία από τους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, κάτι που συνηθίζεται για όλα τα φεγγάρι.
Σύμφωνα με την NASA, το παραπάνω όνομα προέρχεται από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Algonquin, με την παράδοση να αναφέρει ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών αρχίζουν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.
Παρόλα αυτά, έχει κι άλλες ονομασίες, όπως Φεγγάρι του Κεραυνού και Πανσέληνος των Γκουρού, με την δεύτερη ονομασία να προέρχεται από το γεγονός, ότι ο Ιούλιος είναι ιδιαίτερος μήνας για τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και τους Τζαϊνιστές, οι οποίοι τιμούν τον γκουρού ή τον πνευματικό δάσκαλο τους.
Τι είναι η υπερπανσέληνος
Η Πανσέληνος Ιουλίου δεν είναι η μοναδική υπερπανσέληνος μέσα στην χρονιά, καθώς έχει ήδη προηγηθεί μία, ενώ ακολουθεί ακόμα ένα φανταστικό υπερθέαμα και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου.
Τι είναι όμως η υπερπανσέληνος; Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.
Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Τα ονόματα των Πανσελήνων
Σύμφωνα με την παράδοση, τα ονόματα των φεγγαριών αντλούνται από τους ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής.
Σημειώνεται, πως με βάση την ονοματοδοσία των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής, η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομαζόταν Φεγγάρι του Λύκου. Του Φεβρουαρίου λέγεται Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου καλείται Ροζ Φεγγάρι από ένα μικρό λουλούδι Phlox subulata που ανθίζει στη Βόρεια Αμερική και του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.
Επιπλέον, τον Ιούνιο ανατέλλει το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου λέγεται Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών, του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα και του Δεκεμβρίου ονομάζεται Ψυχρό Φεγγάρι.