Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ενσωμάτωση στο εθνικό της δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας, σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης (Οδηγία IPPC) και ειδικότερα τις πρόνοιες που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας για τη λειτουργία εγκαταστάσεων καταδίκασε σήμερα τη χώρα μας.
Στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας μέχρι την προθεσμία της 30ης Οκτωβρίου 2007.
Το 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να της γνωστοποιήσουν το συνολικό αριθμό των υφισταμένων εγκαταστάσεων και τον αριθμό των αδειών που χορηγήθηκαν, επανεξετάσθηκαν ή εκσυγχρονίσθηκαν, για εγκαταστάσεις που καλύπτονται από την οδηγία IPPC.
Η Ελλάδα απάντησε ότι ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ανέρχεται σε 338 και ότι 208 έχουν τύχει αδείας. Όσον αφορά τις 130 εγκαταστάσεις που δεν έχουν τύχει τέτοιας αδείας, η Ελλάδα ενημέρωσε ότι σημειώθηκε καθυστέρηση λόγω εμπρησμού, ο οποίος προκάλεσε σημαντικές ζημιές, το Δεκέμβριο του 2008, στο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η ελληνική πλευρά τόνισε τη βούλησή της να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης αδείας.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, κατά πάγια νομολογία, η ύπαρξη παράβασης από ένα κράτος-μέλος πρέπει να εκτιμάται σε συνάρτηση με την κατάσταση του κράτους-μέλους ως είχε κατά την εκπνοή της προβλεπόμενης ημερομηνίας, ενώ οι εν συνεχεία μεταβολές δε μπορούν να ληφθούν υπόψη από το Δικαστήριο.