Σε συμφωνία για τον τερματισμό της αγοράς δελφινιών που προέρχονται από το φρικιαστικό κυνήγι τους στο Taiji της Ιαπωνίας κατέληξαν τα ενυδρεία της χώρας, υπό την απειλή απομόνωσης από τους αντίστοιχους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
Οι εικόνες της κατακόκκινης από το αίμα θάλασσας με τα δελφίνια να βασανίζονται και να ψυχορραγούν με τρόπο που σοκάρει και τους πιο ψύχραιμους ήταν γνωστές αλλά έφτασαν σε όλο τον κόσμο με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2009 «The Cove». Κάθε χρόνο κυνηγοί κατεβαίνουν στην πόλη Taiji όπου έχουν την άδεια να σκοτώσουν 2000 δελφίνια. Η Ιαπωνία υπερασπίζεται τη βάρβαρη αυτή πρακτική επικαλούμενη την παράδοση και τα έθιμά της.
Τα περισσότερα από τα δελφίνια σφαγιάζονται για το κρέας τους ενώ σε ένα μικρό ποσοστό αιχμαλωτίζονται ζωντανά για να πουληθούν σε ενυδρεία σε όλο τον κόσμο, όπως σημειώνει το CNN.
Τον περασμένο μήνα η οργάνωση WAZA- World Association of Zoos and Aquariums ανέστειλε τη συμμετοχή του Ιαπωνικού Συνδέσμου ζωολογικών κήπων και ενυδρείων (JAZA) για παράβαση του κώδικά της σχετικά με την ηθική μεταχείριση και την ευημερία των ζώων.
Η WAZA ανακοίνωσε πως επί χρόνια συνεργαζόταν μάταια με τον JAZA με σκοπό τα μέλη του να σταματήσουν να παίρνουν δελφίνια που είχαν αιχμαλωτιστεί στο Taiji.
Τελικά στις 20 Μαΐου ο ιαπωνικός σύνδεσμος ανακοίνωσε πως απαγορεύει σε όλα τα μέλη του να παίρνουν αυτά τα δελφίνια συμμετέχοντας στην εξαγωγή και πώλησή τους, κίνηση που χαιρετίστηκε από τη WAZA.
Σύμφωνα με το Dolphin Project, 751δελφίνια σφαγιάστηκαν στο Taiji κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου κυνηγιού, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Ακόμα 80 πιάστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν και 251 αφέθηκαν ελεύθερα. Σημειώνεται ωστόσο πως οι αριθμοί αυτοί είναι κατά προσέγγιση καθώς προέρχονται από διάφορες ανεξάρτητες πηγές.
Η ίδια πηγή τονίζει πως η μεγαλύτερη αγορά για αιχμάλωτα δελφίνια είναι η Ιαπωνία, ενώ από το Taiji στέλνονται επίσης στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.
Η οργάνωση Sea Shepherd χαιρέτισε την απαγόρευση κάνοντας λόγο για «σπουδαία νέα για τα δελφίνια του Taiji». «Με την απαγόρευση αγοράς δελφινιών από τα ιαπωνικά ενυδρεία η σφαγή στο Taiji βρίσκεται ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο να βυθιστεί οικονομικά», ανέφερε.