Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία καθηγητών Πανεπιστημίου και επιστημονικού προσωπικού από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan της Ιαπωνίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου με το ιαπωνικό γεωπάρκο και εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών, προβολής στο εξωτερικό και προσέλκυσης επισκεπτών.
Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, επαφές με τοπικές Αρχές και φορείς της Λέσβου. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό στο Παλαιό Δημαρχείο. Στη συνάντηση, ο κ. Γαληνός αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου San’in Kaigan από την Ιαπωνία και την περαιτέρω συνέχισή της. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία, αναπληρωτής καθηγητής Tohru Sakiyama εξήγησε στον δήμαρχο ότι σκοπός της επίσκεψης στη Λέσβο είναι να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του γεωπάρκου της Λέσβου και να τις συγκρίνουν με τις αντίστοιχες του γεωπάρκου τους.
Συνάντηση πραγματοποίησαν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσο Καλογρίδη, με τον πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Γιάννη Σαμιώτη και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών από την Ιαπωνία στη Λέσβο και προβολής στη μακρινή Ιαπωνία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λέσβου.
Η ιαπωνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου συναντήθηκαν με την πρόεδρο, καθηγήτρια Ε. Μπριασούλη, τον καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Θανάση Κίζο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τα πανεπιστήμια Hyogo και Tottori της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών σε ερευνητικό επίπεδο σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών μνημείων σε περιοχές γεωπάρκων, ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εκπαίδευσης.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν και το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Εξαιρετικά ενθουσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψή τους στο νέο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης, το οποίο αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεθοδολογία ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων και δημιουργίας ενός νέου πάρκου, καθώς και τα εκτελούμενα έργα.