Εκατό ημέρες νερού έχουν απομείνει στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια τεράστια κρίση, επισημαίνοντας την ανάγκη να αρχίσει να διανέμεται το νερό με δελτίο. Διαφορετικά οι Αρχές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν δώσει διορία δέκα ημερών στους ιθύνοντες της πόλης και την εταιρεία ύδρευσης, Sabesp, προκειμένου να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλιώς θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, που θα τους εξαναγκάζουν να ξεκινήσουν τη διανομή με δελτίο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η εταιρεία διαφωνεί με την αξιολόγηση αυτή και δηλώνει ότι «το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει τους πελάτες της και θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».
Επισημαίνει ακόμη, ότι το βοηθητικό πρόγραμμα έχει ήδη καταφέρει να κάνει τους πελάτες να μειώσουν την κατανάλωση νερού, μέσω πολιτικών ισοδύναμου αποτελέσματος με αυτό ενός σχεδίου διανομής νερού με δελτίο, που θα επέτρεπε τη χρήση για 36 ώρες, ακολουθούμενο από απαγόρευση χρήσης για τις επόμενες 72 ώρες.
Η εταιρεία πρόσθεσε ακόμη ότι από τον Απρίλιο προσφέρει έκπτωση της τάξης του 20% στους πελάτες που μειώνουν τουλάχιστον κατά 20% τη μέση ετήσια κατανάλωσή τους.
Η Βραζιλία υποφέρει τη χειρότερη ξηρασία σε διάστημα 40 ετών, γεγονός που επηρεάζει την οικονομία της χώρας με διάφορους τρόπους.
Η τιμή του καφέ Arabica, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί έως και 70% από το τέλος του 2013. Η Βραζιλία παράγει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, με τις καλλιέργειες να έχουν επηρεαστεί από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες που τις συνοδεύουν.
«Η ξηρασία στη Βραζιλία οδηγεί τις τιμές ορισμένων τροφίμων στα ύψη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες ευθύνονται για την πρόσφατη άνοδο των πληθωριστικών προβλέψεων στο 6,11 από 6,01» ανέφεραν αναλυτές της Merrill Lynch Global Research στο Business Insider.
Η ξηρασία έχει επηρεάσει ακόμη τις χρεώσεις των υδροηλεκτρικών σταθμών της χώρας, καθώς οδήγησε στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου που απαιτείται για την αντικατάσταση δυναμικού παραγωγής.
«Η Βραζιλία έχει πληγεί από σοβαρή ξηρασία και προσπαθεί να βρει πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει την έλλειψη της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι εισαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη Βραζιλία έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το Μάρτιο σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 75% σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων 12 μηνών. Η χώρα έχει επίσης υπογράψει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αύξηση της προσφοράς μέσω αγωγών από τη Βολιβία» σημειώνει δημοσίευμα στο Platt Energy Economist.