Οι τυφώνες που έχουν «βαφτιστεί» με γυναικεία ονόματα, όπως «Ντόλι», «Χάνα», «Ειρήνη» ή «Φαίη», είναι πολύ πιο φονικοί σε σχέση με όσους έχουν ανδρικά ονόματα, όπως «Αλεξάντερ» ή «Κρίστοφερ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι το θηλυκό όνομα, επειδή φαντάζει πιο αθώο, ξεγελά τους ανθρώπους και δεν κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες εν όψει του ερχομού του τυφώνα, με συνέπεια αυτός να προκαλεί πιο πολλά θύματα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το «Science», μελέτησαν στοιχεία για τους συνολικά 94 τυφώνες που «χτύπησαν» τις ΗΠΑ στο διάστημα 1950-2012 και συσχέτισαν τα θύματα καθενός με το όνομά του.
Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο θηλυκό είναι το όνομα ενός τυφώνα, τόσους περισσότερους ανθρώπους τελικά σκοτώνει. Οι τυφώνες με τα κατ’ εξοχήν γυναικεία ονόματα προξενούν κατά μέσο όρο πενταπλάσια θύματα σε σχέση με όσους έχουν τα πιο αρρενωπά ονόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο σχεδόν εξίσου δυνατούς τυφώνες, αρκεί να αλλάξει το όνομά τους από το ανδρικό «Τσάρλι» στο γυναικείο «Ελόιζ» για να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των θυμάτων.
«Για να κρίνουν την ένταση ενός επερχόμενου τυφώνα, οι άνθρωποι φαίνεται πως επηρεάζονται από το πώς συμπεριφέρονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι ένα τυφώνας με θηλυκό όνομα γίνεται αντιληπτός ως πιο ευγενικός και λιγότερο βίαιος» δήλωσε η καθηγήτρια Σάρον Σάβιτ.
Οι ερευνητές, εκτός από τη στατιστική ανάλυση, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 346 εθελοντές και επιβεβαίωσαν ότι όντως τα γυναικεία ονόματα των τυφώνων παραπλανούν ως πιο ακίνδυνα. Όταν ο τυφώνας έχει ανδρικό όνομα, είναι 34% πιο πιθανό κάποιος να υπακούσει στις εντολές εκκένωσης και να εγκαταλείψει την περιοχή του που αναμένεται να πληγεί.
«Το πρόβλημα είναι ότι το όνομα του τυφώνα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητά του. Τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα, με βάση έναν προκαθορισμένο κατάλογο ανδρικών και γυναικείων ονομάτων. Αν οι άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα ενός δυνατού τυφώνα, τον πάρουν αψήφιστα, επειδή έχει θηλυκό όνομα, τότε αυτό μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Κίτζου Γιουνγκ.
Στο παρελθόν, οι μετεωρολόγοι έδιναν μόνο γυναικεία ονόματα στους τυφώνες (η αρχή έγινε με την «Αλις» το 1953), ακολουθώντας το -μάλλον σεξιστικό- σκεπτικό ότι η γυναικεία φύση είναι πιο απρόβλεπτη. Όμως στη δεκαετία του ΄70, καθώς επικράτησε στην κοινωνία ένα πνεύμα «πολιτικής ορθότητας», φεμινισμού και ισότητας των δύο φύλων, υιοθετήθηκε το σύστημα εναλλαγής ανδρικών και γυναικείων ονομάτων. Ο πρώτος «ανδρικός» τυφώνας του Ατλαντικού ήταν ο «Μπομπ» το 1979.
Δυστυχώς, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα στερεότυπα (εν προκειμένω μάλλον θετικά, σχετικά με την πιο «ζεστή» και λιγότερο επιθετική γυναικεία φύση) συνεχίζουν να εξασκούν την υπόγεια επιρροή τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποτιμούν τους κινδύνους, όταν ακούνε το γυναικείο όνομα ενός τυφώνα και να μην καταφεύγουν σε ασφαλέστερα μέρη.
Οι τυφώνες σκοτώνουν περισσότερους από 200 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και πολύ περισσότερους σε όλο τον κόσμο. Όταν είναι πολύ σοβαροί, τα θύματα είναι χιλιάδες, όπως συνέβη με την «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη το 2005. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα και ένταση των τυφώνων παγκοσμίως.
Για το 2014, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει διαλέξει τα γυναικεία ονόματα «Ντόλι», «Ζοζεφίν» και «Βίκι». Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως οι τυφώνες θα έπρεπε στο μέλλον να παίρνουν μη ανθρώπινα ονόματα, όπως ζώων ή αντικειμένων, ώστε να μην λειτουργούν τόσο στερεοτυπικά.