Μέτρια επιβάρυνση μόνο κατά τα πρώτα 24ωρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, τον Αύγουστο, διαπιστώθηκε στις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων που διενήργησαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο και ο «Δημόκριτος», κατ’ εντολήν της Περιφέρειας Αττικής.
Τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου πλέον πορίσματος των δειγματοληπτικών ελέγχων, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δημόκριτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του ΕΑΑ, προέκυψε ότι κατά την περίοδο 15 -18 Αυγούστου 2020, υπήρξε μέτρια επιβάρυνση σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα υψηλές τιμές παρατηρήθηκαν μόνο κατά το πρώτο 24ωρο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Σε όλες τις θέσεις καταγραφής στις 17 και 18 Αυγούστου η ποιότητα ατμόσφαιρας ως προς τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια χαρακτηρίστηκε ως «ικανοποιητική».
Επίσης από την έρευνα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για την επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και από την έκλυση επικίνδυνων χημικών στοιχείων, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες, που έγιναν σε δύο περιόδους (τέλος Αυγούστου και τέλος Σεπτεμβρίου).
Οι τιμές συγκέντρωσης διαπιστώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τις τιμές συγκέντρωσης συνολικής τοξικότητας διοξινών και φουρανίων που μετρήθηκαν στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, οι οποίες κυμαίνονταν σε υψηλές τιμές στις 20/08/2020 και ενώ υπήρχαν ακόμα ενεργές εστίες φωτιάς. Στη συνέχεια οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από αυτές που ανιχνεύονται στο κέντρο της Αθήνας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, οι αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, οι δήμαρχοι Μεταμόρφωσης, Σ. Σαραούδας, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Ν. Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, η γενική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Β. Γερασόπουλος, ο προϊστάμενος του εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Αναφοράς ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Λ. Λεοντιάδης και ο προϊστάμενος Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Χημείας και Καινοτόμων Τεχνολογιών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Θ. Μάγγος.
Ο κ. Πατούλης αφού χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πορίσματος καθησυχαστικά, τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα καθιερωθεί ένα πρωτόκολλο ενεργειών το οποίο «θα τίθεται άμεσα σε εφαρμογή σε ανάλογες περιπτώσει,ς ενώ θα αναπτυχθεί μια συστηματικότερη συνεργασία με τα αρμόδια επιστημονικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη χαρτογράφηση της επιβάρυνσης της Αττικής από εκπομπές ρύπων».