Γιγαντιαίοι καθρέφτες και ηλιακοί συλλέκτες στο Βόρειο Ακρωτήριο θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Νότιας Αφρικής, παράγοντας το ένα δέκατο των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η Νότια Αφρική αυτή την εβδομάδα θα δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ηλιακής εγκατάστασης του κόσμου, ένα ριζοσπαστικό βήμα σε μια χώρα που εξαρτάται ενεργειακά από τον άνθρακα και στην οποία ένας στους έξι ανθρώπους εξακολουθεί να στερείται της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο, αναμένεται να κοστίσει μέχρι και 200 δις ευρώ ραντ (18,42 δις. λίρες) και έχει στόχο μέχρι το τέλος της πρώτης δεκαετίας της λειτουργίας του να επιτύχει μια ετήσια παραγωγή πέντε GW ηλεκτρικής ενέργειας – δηλαδή το ένα δέκατο των σημερινών ενεργειακών αναγκών της Νότιας Αφρικής.
Γιγάντια κάτοπτρα και ηλιακοί συλλέκτες θα εξαπλωθούν σε όλη την επαρχία του Βορείου Ακρωτηρίου, το οποίο ανήκει στο 3% των πιο ηλιόλουστων περιοχών του κόσμου, όπως λέει η κυβέρνηση, με ελάχιστα σύννεφα ή βροχή. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, η οποία εξακολουθεί να είναι πάνω από 90% εξαρτώμενη από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.
Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα δέχθηκε δριμεία κριτική από τους οικολόγους για την έγκριση δανείου 3,75 δις. δολ. για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια άνθρακα στον κόσμο. Η ενέργεια είναι ήδη θέμα υψηλής προτεραιότητας στη Νότια Αφρική, όπου, στο τέλος του φυλετικού απαρτχάιντ, λιγότερο από το 40% των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Εκτιμάται ότι 200 ξένοι και εγχώριοι επενδυτές θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Upington, στο Βόρειο Ακρωτήριο, με θέμα την χρηματοδότηση του εξαιρετικά φιλόδοξου project ηλιακής ενέργειας. Το σχέδιο θα αναλάβει η αμερικανική τεχνική εταιρεία Fluor ακολουθώντας μια μελέτη βιωσιμότητας από την Clinton Climate Initiative.
Ο Jonathan de Vries, ο επικεφαλής του έργου, δήλωσε ότι το κόστος του θα ανέλθει σε 150-200 δις ραντ και έχει ως στόχο να συμβάλει στο εθνικό δίκτυο μέχρι το τέλος του 2012. Στην αρχική φάση θα παράγονται 1.000 μεγαβάτ, ή 1GW, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από τις τελευταίες ηλιακές τεχνολογίες.
πηγή: greenbusiness