Από σήμερα στο δικτυακό τόπο www.biodiversityA-Z.org, η έναρξη λειτουργίας του οποίου ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των διεθνών συνομιλιών στη Ναγκόγια, στην Ιαπωνία, ο καθένας μπορεί να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Αναδεικνύοντας περίπου 35 ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές στον πλανήτη, όπως οι υγροβιότοποι Ραμσάρ, οι τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς και οι Προστατευόμενες Περιοχές, ο ηλεκτρονικός οδηγός «Οι περιοχές μεγάλης σημασίας ως προς τη βιοποικιλότητα: από το Α μέχρι το Ω» εξηγεί, επίσης, τα βιολογικά είδη των οποίων επιδιώκεται η προστασία, το νομικό καθεστώς αυτών των περιοχών και το βαθμό παρουσίας τοπικών κοινωνιών.

Πρόκειται για ένα γλωσσάρι διάφορων σημαντικών συστημάτων για την προστασία περιοχών στο πλαίσιο της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Έχει σχεδιαστεί ως χρήσιμο εργαλείο για όλους τους τομείς και ειδικά για να συνδράμει τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων ώστε να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα από εμπορικές δραστηριότητες, με την παροχή σχετικής πληροφόρησης για αυτές τις διεθνούς σημασίας ως προς τη βιοποικιλότητα περιοχές.

«Για τον κλάδο μετάλλων και εκμετάλλευσης ορυχείων, αυτό το πρακτικό και εύκολα προσβάσιμο εργαλείο θα βοηθήσει τους παράγοντες της βιομηχανίας να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές περιοχές μεγάλης σημασίας ως προς τη βιοποικιλότητα», τόνισε ο επικεφαλής διευθυντής προγραμμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο για την Εκμετάλλευση Ορυχείων και τα Μέταλλα, Άντριου Μακένζι.

Από την πλευρά της, η μάνατζερ του προγράμματος για τη βιοποικιλότητα στη Διεθνή Ένωση της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος, Ρουθ Ρόμερ, υπογράμμισε ότι «αυτό το διαδικτυακό εργαλείο είναι ένα χρήσιμο μέσο για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εξηγεί τους διαφορετικούς τύπους περιοχών που προστατεύονται λόγω της σημασίας τους ως προς τη βιοποικιλότητα και παράλληλα δίνει ένα περιβάλλον επιχειρηματικών πληροφοριών για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων».

Για τη δημιουργία αυτού του οδηγού συνεργάστηκαν: το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης της Διατήρησης της Φύσης (WCMC) του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), το Διεθνές Συμβούλιο για την Εκμετάλλευση Ορυχείων και τα Μέταλλα (ICMM), η Διεθνής Ένωση της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (IPIECA), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), η Παναμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).