Τις επόμενες δεκαετίες εκτιμάται, ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ορισμένα τρόφιμα που σήμερα θεωρούμε «πολύ κοινά» ενδεχομένως να δυσκολευόμαστε να τα προμηθευτούμε λόγω της μείωσης της προσφοράς και κατά συνέπεια της αύξησης του κόστους τους.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την καλλιέργεια και τη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών, γράφει η Sara Boboltz στη Huffington Post.
Καφές
Οι κόκκοι του καφέ Arabica (ποικιλία που προτιμούν οι περισσότεροι) προέρχονται από καλλιέργειες σε χώρες γύρω από τον Ισημερινό. Οι καλλιέργειες αυτού του είδους καφέ απειλούνται από ένα μύκητα, ο οποίος αλλάζει το χρώμα στα φύλλα του φυτού και επηρεάζει τόσο την ποιότητα όσο και την απόδοση της καλλιέργειας, οδηγώντας πολλές φορές τα φυτά σε θάνατο.
Η κλιματική αλλαγή θεωρείται ως ο κύριος ένοχος της επικράτησης του συγκεκριμένου μύκητα, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου προκάλεσαν τον πρόεδρο της Γουατεμάλας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2013.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του World Coffee Research Center, Tim Schilling, μέχρι το 2050 στη Νικαράγουα –η οποία παράγει περίπου το 17% του καφέ που διακινείται στον κόσμο- ενδεχομένως να σταματήσει να καλλιεργείται ο καφές.
Σοκολάτα
Το 70% του κακάο που παράγεται στον κόσμο προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, περιοχή στην οποία οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν πολύ τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2011 για την παραγωγή κακάο, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, προέβλεπε άνοδο της θερμοκρασίας της τάξης των 2,3 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2050.
Φιστικοβούτυρο
Οι φιστικιές απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Αν δε βρέξει πολύ η παραγωγή είναι ξηρή, αν όμως βρέξει πάνω από το «επιθυμητό όριο» οι καρποί μπορεί να μουχλιάσουν.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2009 U.S. Global Change Research Program, πολλές αμερικανικές πολιτείες, όπου καλλιεργούνται τα φιστίκια, κινδυνεύουν από ξηρασία τις επόμενες δεκαετίες.
Κρασί
Οι οινοπαραγωγοί άρχισαν να παρατηρούν αλλαγές στη συγκομιδή τους εδώ και τρεις δεκαετίες, προτού οι έρευνες γύρω από την κλιματική αλλαγή λάβουν τις διαστάσεις που έχουν πάρει σήμερα.
Τα σταφύλια ωρίμαζαν νωρίτερα –δύο εβδομάδες πριν από το κανονικό- και είχαν αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιγότερη οξύτητα, ενώ η ξηρασία επηρέαζε την ανάπτυξή τους.
«Το πιο απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι το κλίμα δε θα είναι πια κατάλληλο για τις ποικιλίες εκείνες από τις οποίες προκύπτουν τα κρασιά Cabernet και Merlot» ανέφερε ένας ειδικός στη Daily Telegraph.
Μήλα
Εξαιτίας των αυξανόμενων θερμοκρασιών ενδέχεται να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και πιο μικρές συγκομιδές, που σημαίνει λιγότερα και πιο ακριβά μήλα.
Επίσης, ενδέχεται να επηρεαστεί και η γεύση τους. Σύμφωνα με ιάπωνες ερευνητές, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα μήλα Fuji πιο απαλά και γλυκά.
Ψάρια
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 τα ψάρια γίνονται όλο και πιο μικρά. Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρεάζει την ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στους ωκεανούς, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ψαριών. Λιγότερο οξυγόνο θα οδηγήσει σε μικρότερα ψάρια, το μέσο βάρος των οποίων αναμένεται να πέσει από 14-24% μέχρι το 2050.
Μπανάνες
Οι αγρότες της Κόστα Ρίκα ρίχνουν τις ευθύνες για την καταστροφή των καλλιεργειών τους από παράσιτα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που δημιουργούν κηλίδες επάνω στις μπανάνες, με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς να απορρίπτουν τις συγκεκριμένες παρτίδες.