Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS One» βρήκε γιατί είχαν τόσο μακριά πόδια δεινόσαυροι όπως ο περιβόητος Τυραννόσαυρος Ρεξ.

Όχι για να τρέχουν, αλλά για να περπατούν πολύ, καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις χωρίς να σπαταλούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Η ανακάλυψη απεικονίζει μια διαφορετική εικόνα για τον προϊστορικό θηρευτή, που ως τώρα νομίζαμε πως ήταν πρωταθλητής στο τρέξιμο.

«Η υπόθεση τείνει να θεωρεί πως τα ζώα με προσαρμογές για τρέξιμο, όπως τα μακριά πόδια, έχουν προσαρμοστεί για υψηλές ταχύτητες, αυτή όμως η μελέτη δείχνει πως υπάρχουν περισσότερα στο τρέξιμο από την τελική ταχύτητα», δήλωσε ο ακαδημαϊκός Thomas Holtz.

«Όταν είσαι μεγαλύτερο ζώο, αυτές οι προσαρμογές είναι επίσης και για αντοχή και αποδοτικότητα. Εμείς βρήκαμε πως ήταν περισσότερο μαραθωνοδρόμος παρά σπρίντερ».

Ο Holtz και η ομάδα του ανέλυσαν τα ανατομικά στοιχεία του Τυραννόσαυρου και άλλων δεινόσαυρων και βρήκαν πως τα ψηλά πόδια ήταν για ταχύτητα μόνο στα μικρόσωμα είδη.

Για σαύρες ενός τόνου, δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλές ταχύτητες, μας λέει η μελέτη, παρά μόνο για εξαιρετική αντοχή στο βάδισμα…