Έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία θα δώσει η Κίνα επιχειρώντας να αντιστρέψει την τεράστια ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ανεξέλεγκτης γιγάντωσής της. Στόχος είναι οι τοπικές κυβερνήσεις να μην είναι επικεντρωμένες στην επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης, με κάθε κόστος, και να ενισχυθούν τα μέσα τιμωρίας όσων ρυπαίνουν.

Το έγγραφο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο αναφέρεται επίσης χαλάρωση της πολιτικής του ενός παιδιού και απελευθέρωση των αγορών, αναφέρει πως η χώρα θα τραβήξει μια κόκκινη γραμμή οικολογικής προστασίας που θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη περιβαλλοντικά ευάλωτων περιοχών.

Τρεις δεκαετίες εκβιομηχάνισης και διψήφιας ανάπτυξης στην Κίνα έχουν σημαδέψει σοβαρά τη χώρα, στον τομέα της ρύπανσης, σημειώνει το Reuters.

Με τη δημόσια οργή να κλιμακώνεται μετά τη σειρά σκανδάλων σχετικά με το επικίνδυνο νέφος, το μολυσμένο έδαφος και το τοξικό νερό, η Κίνα αναγνωρίζει το περιβάλλον ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αποσταθεροποίησης. Παρά την επίκληση της δημιουργίας μιας «όμορφης Κίνας» στην επόμενη δεκαετία, το Πεκίνο εξακολουθεί να αγωνίζεται να ελέγξει τις κρατικές βιομηχανίες που ρυπαίνουν και τις τοπικές κυβερνήσεις για τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη έχει πλέον γίνει εμμονή.