Η επιστήμη βρήκε ίσως τη λύση στη μάχη με την κλιματική αλλαγή, μια λύση που θα μπορούν να επιστρατεύσουν ακόμα και αυτοί που δεν ιδρώνει το αυτί τους για τέτοια πράγματα.
Airthena το λένε και είναι μια συσκευή που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Και μία μόνο από τις πρακτικές εφαρμογές της είναι η χρήση της κατά την παρασκευή μπίρας.
Το Airthena δουλεύει με ένα μεταλλικό-οργανικό πλαίσιο που μπορεί να συλλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αέριο, ακόμα και σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις.
Το πρώτο τέτοιο σύστημα της Airthena θα κρατά, ας πούμε, χορτάτες τις υδροπονικές ντομάτες. Και ο δρ Aaron Thornton του αυστραλιανού ερευνητικού κέντρου CSIRO στρέφει τώρα το σύστημα στην παραγωγή μπίρας. Το διοξείδιο του άνθρακα δίνει εξάλλου την ανθρακική υφή της μπίρας. Και διοξείδιο του άνθρακα παράγει και η μαγιά κατά τη ζύμωση του ποτού.
Το Airthena προορίζεται πράγματι για βιομηχανική χρήση σε μικροζυθοποιίες κυρίως, καθώς μπορεί και συλλαμβάνει κάπου 2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Μειώνοντας έτσι δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας του ζύθου.
«Καθώς χρειάζεται μόνο αέρα και ηλεκτρισμό για να δουλέψει, το Airthena προσφέρει μια φτηνή, αποτελεσματική και φιλική στο περιβάλλον λύση για την ανακύκλωση του CO2 επιτόπου», λέει χαρακτηριστικά ο Thornton.