Την περασμένη χρονιά επενδύθηκαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα για την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή (Climate Policy Initiative- CPI), το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε το 2012 ήταν 5 δισεκατομμύρια λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά.
Κι ενώ το ποσό αυτό μπορεί να ακούγεται υπέρογκο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι το μισό (περίπου 359 δισ. δολάρια το χρόνο) από αυτό που απαιτείται σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) -δηλαδή περίπου 700 δισ. δολάρια- για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency -IEA) ισχυρίζεται ότι χρειάζονται 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων «καθαρής ενέργειας», ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Οι επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα έχουν μειωθεί σημαντικά, κάνοντας ακόμη πιο άμεση την ανάγκη για δράση» αναφέρει η έρευνα.
Σύμφωνα με την έκθεση «Landscape 2013», τα χρήματα που επενδύονται στις καθαρές μορφές ενέργειας είναι πολύ λίγα συγκριτικά με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις επιχορηγήσεις ορυκτών καυσίμων.
Η IEA υπολόγισε ότι οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα το 2011 έφτασαν κατά προσέγγιση τα 523 δισεκατομμύρια δολάρια, για την ανάπτυξη μόνο των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.
Αντίθετα, οι επιδοτήσεις των καθαρών μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως περιορίστηκαν στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τα βιοκαύσιμα που ανήλθαν σε 20 δισ. δολάρια.
Οι δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ζητούν να μειωθούν οι επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν το κόστος της ενέργειας και προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.
Το 38% των φετινών επενδύσεων για το κλίμα (135 δισεκατομμύρια δολάρια) προήλθαν από το δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την έρευνα του CPI.
«Υπάρχουν στοιχεία που να μας κάνουν αισιόδοξους, παρότι οι ιδιωτικές επενδύσεις παρουσίασαν μείωση σε γενικές γραμμές, κι αυτό γιατί τα τεχνολογικά κόστη για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πέσει επίσης, ίσως γιατί οι οικονομίες κλίμακας αρχίζουν να παίρνουν το προβάδισμα».