Αυξημένο κίνδυνο γέννησης μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος έχουν οι έγκυες που εκτίθενται ακόμα και σε «ασφαλή» επίπεδα ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Τα οξείδια του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων αυξάνουν τον κίνδυνο για χαμηλό βάρος γέννησης κατά 20%.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο κίνδυνος ισχύει ακόμα και για αρκετά χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οδηγίες για την ποιότητα του αέρα.
Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για τη γέννηση παιδιών με μικρότερη περίμετρο κεφαλιού.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία 14 χωριστών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 74.000 γυναίκες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι μελέτες κατέγραφαν τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή που διέμεναν οι έγκυες και το βάρος γέννησης του παιδιού τους, προσαρμόζοντας άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, το βάρος, η ηλικία και η κοινωνική τάξη.
Όπως διαπιστώθηκε, η αύξηση της έκθεσης των εγκύων στη σωματιδιακή ρύπανση PM 2.5 κατά πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξανε τις πιθανότητες γέννησης λιποβαρούς μωρού κατά 18%.
Υπό το φως νέων στοιχείων, οι επιστήμονες εντείνουν τις πιέσεις για τη λήψη μέτρων και τον περιορισμό της ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2.5.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το χαμηλό βάρος γέννησης στο 1/5 των λιποβαρών μωρών οφείλεται στη ρύπανση του αέρα.
Τα μωρά με χαμηλό βάρος κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα υγείας όπως άσθμα και καρδιοπάθειες
Οι επιστήμονες συστήνουν στις γυναίκες να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δρόμους σε ώρες αιχμής, ενώ θεωρούν ότι είναι καλύτερο η κρεβατοκάμαρα να βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπιτιού ώστε να μειώνεται η έκθεση στη ρύπανση του αέρα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, το διάστημα 2009 – 2011 οι κάτοικοι των πόλεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούσαν να εκτίθενται σε ποσοστό 96% σε ρύπανση του αέρα από τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και σε ποσοστό 98% σε υψηλά επίπεδα όζοντος, πάνω από τα ανώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πηγή: econews.gr