Στη χώρα μας η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων εφαρμόζεται σε περιορισμένη κλίμακα , ενώ ακόμα και η συζήτηση του θέματος από την Πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί «ταμπού». Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης.
Από εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων μπορεί να παραχθεί το 10% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης, Μπερντ Μπιλίτεβσκι.
Μια τέτοιου είδους εγκατάσταση έχει ενεργειακή απόδοση από 20 έως 30%, ενώ το 82% της ενέργειας που παράγεται είναι σε μορφή ατμού, το 15,4% είναι ηλεκτρική ενέργεια και το 23,1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηλεθέρμανση.
Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι ένα σύγχρονο εργοστάσιο καύσης εκλύει διοξίνες ύψους 0,01mg/m3 και μια χωματερή εκατονταπλάσια ποσότητα.
Την ανάγκη η αξιοποίηση του βιοαερίου στους ΧΥΤΑ να ξεκινάει με την κατασκευή του Χώρου και όχι όταν εγκαταλείπεται, οπότε και η ποσότητα που εκλύεται από τα απορρίμματα να μειώνεται σημαντικά, επισήμανε καθηγητής του Τεχνολογικού Ιδρύματος του Τράιερ, Γκέρχαρντ Ρέτενμπεργκ.
Οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης βιοαερίου έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων, αλλά απαιτείται η λήψη μέτρων ασφαλείας.
Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία (χρησιμοποιημένα λάστιχα, λυματολάσπη, απορρίμματα), έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση αερίων θερμοκηπίου, αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής, τόνισε ο Πέτρος Σαμαράς, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Συνέργεια.
Όπως εξήγησε, η παραγωγή τσιμέντου είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα διαδικασία, ενώ το 40% του κόστους παραγωγής είναι τα καύσιμα.
Ανέφερε ότι μετρήσεις δείχνουν πως στις περισσότερες μονάδες που κατασκευάστηκαν την τελευταία δεκαετία, η εκπομπή διοξινών είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
Ωστόσο, η εκπομπή διοξινών εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας και τη σύσταση του υλικού που χρησιμοποιείται.
Την εκτίμηση ότι η χώρα μας υστερεί στην αξιοποίηση των αποβλήτων διατύπωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αβραάμ Καραγιαννίδης. Όπως ανέφερε, από τους περίπου 50 ΧΥΤΑ, μόνο σε 3 λειτουργούν μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου.
Στη χώρα μας υπάρχουν 5 μονάδες μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ παντελώς αναξιοποίητο παραμένει και το πεδίο της παραγωγής βιομάζας από τα γεωργικά απόβλητα, καθώς λειτουργούν μόνο 3 μονάδες.