Η έγκριση τριών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου, κατόπιν ομόφωνης έγκρισής τους από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, μετά από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη.
Τα εν λόγω σχέδια διαχείρισης, μαζί με τα πρώτα πέντε (Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου), που έχουν ήδη εγκριθεί από τον Απρίλιο, καθώς επίσης και τα επόμενα έξι (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Νήσων Αιγαίου), που, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελούν το συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα.
«Πιστεύουμε ότι το νερό μπορεί να αποτελέσει πραγματικά την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μία πραγματική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην ορθολογική και «ευφυή» αξιοποίηση των ανεκτίμητων υδατικών μας πόρων» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης. «Το νερό είναι εθνικός πλούτος και αποτελεί καθήκον όλων η προστασία του, η ορθολογική διαχείρισή του, η δίκαιη και συνετή πρόσβαση στη χρήση του» πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «απαιτούνται πλαίσιο και κανόνες για την αξιοποίησή του νερού» καθώς επίσης και «μία ολιστική προσέγγιση, μία εθνική πολιτική, την οποία χαράσσει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της προσφάτως αναβαθμισμένης και ενισχυμένης ειδικής γραμματείας υδάτων, με τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας».
Τέλος υπενθυμίζεται, ότι σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται, επίσης, το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης. Μάλιστα, το ΥΠΕΚΑ καλεί τους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις, προτάσεις και κρίσεις τους επί του σχετικού προσχεδίου.