Και επισήμως εξαφανισμένο είδος ανακήρυξε τον δυτικοαφρικανικό μαύρο ρινόκερο η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Το υποείδος του μαύρου αφρικανικού ρινόκερου εθεάθη για τελευταία φορά το 2006, την ώρα που ο βόρειος λευκός ρινόκερος και ο ασιατικός ρινόκερος της Ιάβας βρίσκονται επίσης στο χείλος της εξαφάνισης.
Η IUCN είχε για πρώτη φορά ανακοινώσει την εξαφάνιση του είδους στις 7 Ιουλίου 2006 και πλέον την επιβεβαίωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κόκκινης Λίστας των Απειλούμενων Ειδών.
Ο νότιος λευκός ρινόκερος αντιμετώπισε το φάσμα της εξαφάνισης στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρις ότου εισαχθούν μέτρα αναβίωσης του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ελεύθεροι στη φύση περίπου 20.000 νότιοι λευκοί ρινόκεροι.
Εάν τα ίδια μέτρα καταπολέμησης της λαθροθηρίας είχαν εφαρμοστεί στις περιπτώσεις του δυτικοαφρικανικού μαύρου ρινόκερου και του βόρειου λευκού, τα δύο είδη θα είχαν διαφορετική τύχη επισημαίνει ο Σάιμον Στιούαρτ, πρόεδρος της Επιτροπής Επιβίωσης των Ειδών της IUCN.
Η τελευταία έκθεση της IUCN αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο όλων των θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως επίσης και πολλά είδη χλωρίδας και θαλάσσιας ζωής.
Σύμφωνα με την IUCN τα πέντε από τα οκτώ είδη τόνου -ένα ψάρι θηρευτής πολύτιμο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων- βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, όπως και 26 άρτι ανακαλυφθέντα είδη αμφιβίων.
Όπως δηλώνει η Τζέιν Σμαρτ, διευθύντρια του προγράμματος προστασίας των ειδών της IUCN «γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες προστασίας των ειδών αποφέρουν καρπούς όταν εκτελεστούν εγκαίρως. Παρόλα αυτά, χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση συνδυαστικά με πόρους και συντονισμό, τα θαύματα της φύσης και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά μπορεί να χαθούν για πάντα».
Πηγή: econews.gr