Την πρώτη της… δημόσια εμφάνιση θα κάνει σήμερα στο ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον η ελεφαντίνα Bozie. Πρόκειται για έναν 37χρονο θηλυκό ασιατικό ελέφαντα που έφτασε στις ΗΠΑ το Μάιο έπειτα από ταξίδι 1.100 μιλίων και παρέμεινε, σύμφωνα με τους κανονισμούς, για ένα μήνα σε καραντίνα. 

Όταν ο σύντροφος της Bozie πέθανε το Μάρτιο, ο Ζωολογικός Κήπος Baton Rouge όπου ζούσε άρχισε να ψάχνει ένα νέο σπίτι γι’ αυτήν. Στον ζωολογικό κήπο Smithsonian η Bozie θα έχει παρέα δύο θηλυκούς ελέφαντες, την 65χρονη Ambika και την 38 Shanthi και έναν αρσενικό, τον 11χρονο Kandula.

Η Bozie και η Shanthi ζούσαν μαζί στη Σρι Λάνκα όταν ήταν μικρές, στο Καταφύγιο Ορφανών Ελεφάντων.
 
«Η κοινωνική ζωή είναι θεμελιώδης για την ψυχική και σωματική υγεία του ελέφαντα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους κοινωνικούς δεσμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του κήπου.

Με την έξοδό της από την καραντίνα, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου θα αρχίσουν τη διαδικασία ένταξης της Bozie. Αρχικά οι ελέφαντες θα έχουν μόνο οπτική επαφή και καθώς θα εξοικειώνονται με τις μυρωδιές τους, την όψη και τη συμπεριφορά τους, θα αρχίσουν να έχουν οπτική και σωματική επαφή με έναν φράχτη ανάμεσά τους. Σταδιακά θα φτάσουν να μοιράζονται τον ίδιο χώρο χωρίς κανένα περιορισμό.

«Οι ελέφαντες είναι περίεργοι αλλά και επιφυλακτικοί προς ένα νέο μέλος της αγέλης», εξήγησε εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου. «Παρατηρώντας τους μπορούμε να καταλάβουμε αν και πόσο νιώθουν άνετα και ανάλογα να επισπεύδουμε ή να επιβραδύνουμε τη διαδικασία κοινωνικοποίησης».