Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (TEPCO) παραδέχθηκε σήμερα ότι εντόπισε ραδιενεργό καίσιο στο νερό που αντλείται από το έδαφος και χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων στο κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, αναιρώντας την προηγούμενη διαβεβαίωσή της πως η όποια μόλυνσή του ήταν αμελητέα.
Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της αρχικής υποβάθμισης ενός προβλήματος από την TEPCO και στην συνέχεια η αναθεώρηση των ευρημάτων της και η παραδοχή της χρήσης εσφαλμένων διαδικασιών. Αυτό εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο και τον βαθμό ελέγχου της επιχείρησης για την αντιμετώπιση της χειρότερης πυρηνικής καταστροφή έπειτα από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.
«Για άλλη μια φορά τους διέφυγε κάτι που θα όφειλαν να γνωρίζουν», σχολίασε ο Ατούσι Κασάι, πρώην ερευνητής για την προστασία από την ραδιενέργεια στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ατομική Ενέργεια της Ιαπωνίας.
«Αυτό δείχνει ξανά ότι δεν έχουν τα προσόντα για να λειτουργούν το εργοστάσιο, κάτι που είναι θεμελιώδης αιτία της αποτυχίας τους να περιορίσουν την καταστροφή της 11ης Μαρτίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρεία πασχίζει να αντιμετωπίσει τις διαρροές ραδιενεργού ύδατος και τις διακοπές της ηλεκτροδότησης- πάνω από δύο χρόνια μετά το σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι που διέκοψε την ηλεκτροδότηση και το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων και προκάλεσε τρεις τήξεις του πυρήνα των αντιδραστήρων.
Η ανακάλυψη ότι το νερό που αντλείται από το έδαφος της περιοχής είναι επίσης μολυσμένο πριν καν εισέλθει στα σχεδόν κατεστραμμένα κτίρια των αντιδραστήρων περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η TEPCO.
Η επιχείρηση προσπαθεί να πείσει τις τοπικές αρχές και τους αλιείς ότι το νερό που αναβλύζει από το έδαφος της περιοχής έχει αμελητέα επίπεδα μόλυνσης και είναι ασφαλές να απορρίπτεται στον ωκεανό.
Περίπου 400 τόννοι νερού που αντλούνται από το έδαφος ρέουν στα κτίρια των αντιδραστήρων, όπου απλά αναμιγνύεται με το πολύ μολυσμένο νερό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του τηγμένου πυρηνικού καυσίμου.
Κατόπιν, το νερό πρέπει να αποθηκεύεται σε δεξαμενές και άλλους ειδικούς χώρους αποθήκευσης. Όμως οι διαρροές αποθηκευμένου ραδιενεργού ύδατος από τους χώρους όπου είναι αποθηκευμένο ανάγκασαν την εταιρία να σπεύσει να κατασκευάσει κι άλλες δεξαμενές.
Μόλις την 30ή Μαρτίου, η TEPCO διαβεβαίωνε τους αλιείς ότι το ραδιενεργό καίσιο στο νερό που αντλείται από τη γη ήταν σε ένα επίπεδο το οποίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο.
Όμως η εκτίμηση αυτή ήταν εσφαλμένη, καθώς οι μετρήσεις που γίνονταν δεν λάμβαναν υπόψη την ραδιενέργεια στο εργοστάσιο, όπως παραδέχθηκε σήμερα η εταιρεία.
Το εύρημα αυτό μεταδόθηκε νωρίτερα από μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία.«Θα χρειαστεί να διορθώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε τα δεδομένα των δειγμάτων», είπε η Μαγιούμι Γιοσίντα, μια εκπρόσωπος της TEPCO.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας συνεχίζει να είναι κάτω από το ανώτατο όριο που έχει θέσει η TEPCO πριν θεωρήσει ότι το νερό που χρησιμοποιεί δεν επιτρέπεται πλέον να επιστραφεί στο περιβάλλον: ένα μπεκερέλ καισίου 137 ανά λίτρο.
Σύμφωνα με την ανάλυση της TEPCO, το νερό του εδάφους έχει 0,22 μπεκερέλ ανά λίτρο ως 0,37 μπεκερέλ ανά λίτρο και όχι μια αμελητέα ποσότητα, όπως είπε η Γιοσίντα.
Η μόλυνση πιθανόν προέρχεται από τον ραδιενεργό ατμό ο οποίος είχε αφεθεί να εκλυθεί από το εργοστάσιο κατά την διάρκεια της τήξης του πυρήνα των αντιδραστήρων, είπε ο Κασάι.